Нова ясла или/и пристройка на ДГ „Радост“ в квартал „Съдийски“ в Пловдив? Това е въпросът, който продължава да стои на дневен ред, след като десетки родители на деца в бързоразвиващия се квартал настояха за яслени групи и млечна кухня в района.

Припомняме, че преди две седмици лично кметът Иван Тотев по време на среща между гражданите от „Съдийски“ и представители на местната власт обеща да бъде инициирана обществена поръчка за изготвяне на проект за нова ясла на терен с такова предназначение в "Съдийски". Поводът за повдигане на темата отново обаче е че директорът на детска градина „Радост“ Анелия Божанова е предоставила по време на родителска среща, състояла се в края на миналата седмица, подписка за пристройка на градината, каквато беше първоначалната идея.

Пряка демокрация в Пловдив! Жителите на Съдийски поискаха, гласуваха и получиха заветното Лично кметът Иван Тотев прие исканията по време на гражданското събрание

За документът TrafficNews.bg научи от родители, които са били поканени да положат подписа си. Според тях такъв ход  е самоуправство и прескачане на волеизявлението на кмета Тотев. Няколко родители, които са подписали, пост фактум са се явили при директорката и са пожелали да бъдат заличени.

„Искат отново да се върнем на вариант пристройка, а ние ясно завихме, че искаме нова ясла с млечна кухня. Теренът, на който трябва да бъде изградена, е с предназначение за детско заведение. Отделно на срещата имаше архитект сред гражданите, който каза, че е невъзможен вариантът с пристройка. Опитват се да саботират проекта, който ни обещаха“, твърди майка, пожелала да запази анонимност.

В подписката обаче не пише да става дума за яслени групи, каквато идея се лансира, а за увеличаване на капацитета на ДГ „Радост“ с 2 групи. В нея още е разписано възстановяване на кухненския ѝ блок, както и откриването на  детска млечна кухня в квартала.

За да изясним какви са намеренията на тази подписка потърсихме директорът на ДГ „Радост“ Анелия Божанова. Тя обясни, че подписката по никакъв начин не е в разрез с решението на гражданите за нова ясла, а става дума за пристройка за целите на две нови групи на детската градина и допълни още, че иска задължително да пусне в експлоатация кухнята, която е затворена преди години по предписание на РИОСВ, тъй като в момента децата са на кетаринг .

„В качеството ми на ръководител на заведението никога да спа да се боря за подобряване на условията и развиването на градината, което включва разширяване и обновяване на заведението. Капацитетът е недостатъчен към този момент. Това няма общо с проекта за нова ясла, а касае само бъдещото развитие на детската градина. Искаме да проверим какви са желанията на родителите, но предвид създалата се ситуация, можем да преосмислим  действията с подписката“, посочи Божанова и категорично заяви, че действията ѝ са подчинени на интереса на родителите и ги е координирала и с районния кмет Георги Стаменов.

Той от своя страна напълно потвърди думите на директорката, като посочи, че подписката не е опит за измяна на решението на хората, а става дума за категорично различни два проекта, за които може да се търси начин да вървят успоредно.

„Безспорно в квартал „Съдийски“ има осезаема необходимост от още места в детските заведения. След като децата излязат от ясла, те имат нужда да посещават и детска градина, а към момента капацитетът на „Радост“ е ограничен. Ние имаме проект за разширяването на заведението, който няма нищо общо с идеята да построи нова ясла. Ако се стигне до процедура по изпълнението му, той ще бъде разгледан от надлежните институции, които ще проверят дали е законосъобразен. Всички родители трябва да знаят, че въпросната подписка, не влияе върху взетото решение за проектиране на нова ясла в района“, посочи Стаменов.

Припомняме, че по време на срещата се оказа, че измежду родителите има такива с различни предпочитания. Докато въпросът бе поставен като избор между нова ясла или разширяване и преобразуване на ДГ „Радост“, някои родители защитиха идеята за ново заведение, но други посочиха, че това ще отнеме много време. Присъстващите представители на местната власт посочиха, че пристройка може да бъде реализирана още за новата учебна година, ала яслата няма да бъде построена в мандата им.

TrafficNews.bg ще продължи да следи темата!