Апелативният специализиран съд отказа да острани от длъжност кмета на Костенец Радостин Радев. Така магистратите отмениха определението на спецсъда от 3 септември, с което градоначалникът беше отстранен и остави без уважение искането на прокуратурата.

Радев е подсъдим по две дела. Едното за длъжностно присвояване на 22 137 лева, а другото за активен подкуп - в качеството му на длъжностно лице той обещал 30 000 лева на общински съветник, за да гласува по определен начин на предстояща сесия на Общинския съвет.

Първоначално съдът го задържа под стража, по-късно измени мярката му за неотклонение в „домашен арест“. На 29 август 2019 г. Апелативният специализиран наказателен съд определи на Радев парична гаранция от 70 000 лева.

Преди това, през декември 2018 г., той бе обвинен в това, че в условията на продължавано престъпление, на два пъти поискал и получил въпросната сума от касата на общинско предприятие за дърводобив и я присвоил за себе си. По това производство той се разследва и за безстопанственост, наложена му е мярка за неотклонение “Парична гаранция“ в размер на 50 000 лева. 

Преди началото на днешното заседание на съда Радев обяви пред TrafficNews, че няма да се кандидатира за нов мандат на предстоящите местни избори. Кметът на Костенец коментира още и че обявените от прокуратурата за подкуп 30 хиляди лева били за мероприятия за деца и са били възстановени от самия него.

Снимки:БГНЕС

Спецсъдът остави Костенец без кметРадостин Радев е отстранен от длъжност, за да не повлияе на разследването