Специализираният наказателен съд отстрани от длъжност кмета на Костенец Радостин Радев. Магистратите решиха, че заемайки поста той може да повлияе на разследването на деяния, извършени от него в качеството му на длъжностно лице, съобщават от Апелативната специализирана прокуратура.

Специализираната прокуратура поиска отстраняването на Радев ден, след като на 30 август го привлече привлече към наказателна отговорност по второ дело – за длъжностно присвояване на 22 137 лева. Радев бе обвинен в това, че през декември миналата година два пъти поискал и получил въпросната сума от касата на общинско предприятие за дърводобив, присвоявайки я за себе си.

По това производство той се разследва и за безстопанственост, наложена му е мярка за неотклонение "парична гаранция“ в размер на 50 000 лева. Близо два месеца преди това – на 18 юни, Специализираната прокуратура привлече Радев към наказателна отговорност за подкуп.

Според обвинението като кмет той обещал 30 000 лева на общински съветник, за да гласува по определен начин на предстояща сесия на Общинския съвет. Първоначално съдът го задържа под стража, по-късно измени мярката му за неотклонение в домашен арест. На 29 август 2019 г. Апелативният специализиран наказателен съд определи на Радев парична гаранция от 70 000 лева, която не подлежи на обжалване.