Обхватът и бюджетът на програмата "Родители в заетост" ще бъдат увеличени. Това предвижда министерството на труда и социалната политика след проведени днес разговори с родители. Мярката включва ваучери, с които родителите ще могат да наемат избрана от тях детегледачка. Според Деница Сачева, нуждата от нея се засилва.

Припомняме, че преди няколко дни Асоциация "Родители" изпрати отворено писмо до министъра с искане на нови мерки в подкрепа на родителите, при евентуално преминаване към дистанционно обучение.  Болнични, допълнителни отпуски и ваучери за детегледачки бяха част от предложенията 

Родителите се опасяват, че ще имат все по-чести поводи да отсъстват от работа, за да гледат децата си. Не се изключва подставянето на цели класове под карантина, а в някои училища вече се говори за "редуване" на дистанционно и присъствено обучение, съгласно предварително определен график.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева е обсъдила с представители на асоциацията възможности за подкрепа на семействата, чиито деца бъдат карантинирани през следващата учебна година. Според нея родителите с изчерпан отпуск и без вариант да вземат болничен трябва да получат помощ от държавата. Обсъждат се различни варианти за месечни помощи за деца, част от които ще изискват промяна в законодателството.  

Родители с писмо до Сачева, искат допълнителен отпуск и ваучери за детегледачкиПредложиха няколко мерки на социалния министър с отворено писмо