"Аз помогнах, нищо не мога да коментирам", така коментира министърът Емил Димитров-Ревизоро разследването за организирана престъпна група в бизнеса с боклука, за което вчера прокуратурата съобщи и във връзка с което е арестуван зам.-министъра на Министърът на околната среда и водите Красимир Живков. 

Според прокуратурата групата е създадена с користна цел и с участието на длъжностни лица - Живков, за който обвинението твърди, че: "със съдействието на зам.-министъра на околната среда и водите са били издавани нотификации за внос на отпадъци основно от Италия. Същите сочат, че той индиректно е оказвал натиск върху служителите от дирекциите за съгласуване на нотификации на определени фирми, въпреки че същите не отговаряли на необходимите изисквания. Служителите, които са отказали да съдействат, са били освобождавани или принуждавани да напуснат МОСВ". 

По думите на Ревизоро това обаче е невъзможно, защото зам.-министърът няма правомощия да освобождава служители. 

"Аз мога да уволнявам, не той. Директорите на регионалните структури пък уволняват в рамките на РИОСВ-тата. Има хора, от чиято работа не съм доволен. За тези три месеца да ви обясня ли къде, кой съм освободил? Голяма част от хората, които съм уволнил, съвпадат с тези, които в момента дават показания. Аз не съм доволен от работата им и съм ги освободил - хора, които съм останал с впечатление, че не се справят със задачите си. Попитахте ме, ще поискам ли неговата оставка, но аз не мога да искам такова нещо - това са правомощия на премиера", обясни Димитров. 

Той на няколко пъти предложи, ако има някой по-достоен от него, да дойде да поеме поста му. 

"Аз искам да помогна, но не на всяка цена да остана министър. Ако има някой по-достоен, да заповяда", посочи в обичайния си безапелационен тон Ревизоро. 

Той допълни, че една жена е била уволнена в структората на РИОСВ- Плевен, където се води активно разследване за фиктивен износ на отпадъци - по данни на прокуратурата - с цел избягване на данъци от една страна, и от друга за неиздаване на нотификации с цел именно боклуците да бъдат пренасочвани към фирми, близки до зам.-министъра. Задържан е и бившия шеф на РИОСВ - Плевен. 

"Жената слабо се е справяла с дейността. Не можах да разбера точно за какво е това обвинение за освобождаване", допълни Ревизоро. 

"Нямам съмнение, че това, което казва прокуратурата, са го установили. Това, което те подозират, е че при преработката се създават опасни отпадъци. Вместо да се транспортират в Германия, за да бъдат преработени, те се прехвърлят на друга фирма и така става фиктивен износ", потвърди друга част от обвиненията Димитров.  

Той обясни, че до него не са стигали сигнали на служители или изобщо информация за подобни кадрови проблеми или натиск.

"При мен не е идвал никой. Не виждам как може да притиснеш някой, като минава процедурата през няколко души. Нотификацията идва от чужбина. Като дойде разрешение от Италия с всички подписи, вие няма ли да го подпишете", попита Димитров риторично. 

Той даде няколко примера за процедурата - единият реален, а другия метафоричен. В общи линии той обясни, че българските фирми заявяват, че ще внесат например 25 тона отпадък от Италия. От Италия издават документи и нотификации, които пристигат тук и биват депозирани в МОСВ, където биват подписвани. 

"Знаем, внасяйте, идва на пристанището и например отива в циментовия завод. Ако се окаже, че има нещо опасно - връщаме го. Вие питате защо сте разрешили да влезе, а ако не бяхме разрешили, ще кажете, че спираме бизнеса", посочи Ревизоро, но не стана ясно в кой момент точно се осъществява контролът дали боклука отговаря на заявения по документи и имали опасни елементи в него.  

"Във всеки един момент като се разбере, че няма съответствие на боклука и това, което е заявено, се връща, както стана с контейнерите", довъши той. Подобен пример даде и с банките - ако банката майка прати пари по самолет в банката си в България, ако сумата, която е заявена за изпращане и преброената в банката у нас се различава, кой е виновен - превозът ли?

Ревизоро обясни, че се взимат мерки да се оправят структуртните проблеми в МОСВ и регионалните дирекции. 

"Два завода прекратихме да изгарят отпадъци, направихме центрове, ще създавам нова дирекция и последните си две заплати ги давам само и само да тръгне работата, защото няма пари за тази дирекция", посочи Димитров. 

Заместник-министър с белезници! Разследват схема за внос на отпадъциЗадържаният оказвал натиск на служителите на МОСВ