Заместник-министър на околната среда и водите е съдействал е бил задържан по-рано днес, заедно с още петима души. Това обяви говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева на извънреден брифинг. По-рано днес се е провела специализирана операция в няколко града, като е имало претърсвания и изземвания от различни обекти. 

Според разследването, зам.-министърът е съдействал за издаване на нотификации за внос на отпадъци, основно от Италия, като индиректно оказвал натиск на служители за съгласуванета им. Всеки, който отказвал да съгласува нотификация, бил освобождаван от работа.

Съгласно нормативната уредба, всеки, който изнесе отпадък извън България, трябва да получи нотивикация от МОСВ, поясни Милева. Арестуваният заместник-министър обаче отказвал издаването на подобни документи, като по този начин принуждавал  фирмите да предават отпадъка на близки до него дружества, които да ги преробатват.

От схемата се възползвало и търговско дружество в Монтана, чиято дейност била свързана с производство на акумулатори. Първоначално генерираният отпадък бил изнасян в Германия, но транспортните разходи били големи. Затова фирмата започнала да изпраща отпадъци на дружества с фиктивна дейност. По този начин собствениците и избягвали да плащат данъци. 

Засега не е ясна самоличността на задържания министър. Вероятно това е Красимир Живков, който по-рано днес бе изведен от сградата на Министерството, където прокуратурата проведе акция. Пред журналисти той заяви, че оказва съдействие на разследването, но не е задържан.

По-рано днес бе претърсен дома му в Ботевград, както и офисите на бизнесменът Павел Бобоков.

Акцията бе във връзка с опита за внос на тонове опасни отпадъци от Италия. 

Предстои прокуратурата да прецени дали да повдигне обвинения срещу задържаните и дали да удължи мерките им за неотклонение.