Общинският съвет в Пловдив ще вземе решение дали да плати исканите пари на реститутите за парчето земя от 286 квадратни метра на площад „Централен”. Кметът Иван Тотев е входирал точката в дневния ред, която ще се гледа във вторник. В нея са входирани пазарните оценки на имота, искането на реститутите, както и Решението на комисията по общинска собственост към ОбС.

Любопитното е, че самите собственици на имота, които наброяват 34 души, не са единни в претенциите си за цената на земята. Докато 29 от собствениците са склонни да продадат терена за 600 хил. лева, колкото е последната пазарна оценка на имота, други петима настояват да получат 600 000 лева плюс 300 000 лв. пропуснати ползи.

Комисията по общинска собственост към ОбС обаче е решила, че реалната цена на парчето от 286 кв.м. е не повече от 171 хил. лева. Все пак общинарите ще имат последната дума при гласуването в залата. При тези обстоятелства до сделка със собствениците едва ли ще се стигне,  което означава, че делата ще продължат и може да се стигне до процедура по отчуждаване. Това пък съществено би забавило реализацията на площад „Централен” в тази си част.

Интересно е да се направи и съпоставка с друг парцел, за който Община Пловдив плати на „Афла Младост”  - за петте декара от източната страна на Форума. Тогава за терена бяха платени 4,5 млн. лева. С други думи по 900 лева на квадрат.  В случая с частния площад, при цена от 600 хил. лева за 286 кв.м, сумата набъбва до 2100 лв./кв.м.

Припомняме, че през 2017 година там бяха съборени няколко магазина след решение на ВАС, на което Община Пловдив стъпи.   Няколко месеца по-късно реститутите отново влязоха във владение на имота и го оградиха, слагайки табела „частен имот”.

Кметът май склони да плати на реститутите за имота на ГлавнатаТеренът до Пощата попада в проекта за площад „Централен”, цената не му била 1 млн. лева