Ситуацията с имота срещу Руската книжарница претърпя обрат, като от Община Пловдив вече са склонни да седнат на масата за преговори с частните собственици.

Кметът Иван Тотев каза, че вече пет години градската администрация водят дела за спорния имот, а краят на съдебната сага така и не се вижда.  Поради това от Общината ще предложат на частниците, трима независими оценители да направят пълна пазарна оценка на имота.

„Не знам откъде дойде тази сума от 1млн. лева, но те не искат толкова… Ще предложим единия от оценителите да бъде посочен от тях”,каза градоначалникът.  След като мине оценката двете страни ще седнат на масата за преговори.

Припомняме, че през декември миналата година там бяха съборени няколко магазина, след решение на ВАС, на което Община Пловдив стъпи.  Тогава на място присъстваха двама от общо 30-те съсобственици на земята, които твърдят, че притежават всички нотариални документи. Те се заканиха, че ще направят всичко възможно да си върната земята и да получат обезщетение за съборените сгради.

Няколко месеца по-късно реститутите отново влязоха във владение на имота и го оградиха, слагайки табела „частен имот”.

Имотът е важен и за бъдещата реконструкция на площад „Централен”, като проектът ще бъде представен тази сряда в градския дом на културата „Борис Христов”.