Подценяване на условията в планината. Това е основната причина за смъртта на 18-годишния скиор, който загина вчера в един от улеите на връх Тодорка в посока хижа Бъндерица.

И днес времето ще бъде ветровито, със снеговалеж и лавинната обстановка продължава да бъде опасна за скиорите, съобщи Емил Нешев, директор на Планинска спасителна служба към БЧК, цитиран от БНТ.

В 11.28 ч. вчера е подадена информация за паднала лавина и затрупан човек под нея. Спасителите се озовават на място за по-малко от 10 минути, но само констатират смъртта. Изнасят тялото от улея в района, който е бил изключително лавиноопасен, обясни Емил Нешев от ПСС.

Между 50 и 120 см е дебелината на лавината, а ходът й е от порядъка на километър. Това е огромна маса, допълни той.

Да, момчето е било екипирано с всичко необходимо, но при такива условия и такъв терен, това няма как да те спаси, допълни той.

Районът е забранен за фриирайд и подобни дейности, категоричен е Нешев. Този проблем не трябва да се решава със забрани и рестрикции. Всичко води към типове спорт като фриирайд, така че просто трябва да се намери начин той да се регламентира и да бъде надеждно охраняван, обясни още планинският спасител.

Нека всички, особено в тази честа смяна на атмосферните условия и индикации за промени в планината, да търсят повече информация за времето, да гледат прогнозите. Много е опасно в момента, просто не трябва да бъдем там, категоричен е Нешев.

Условията в планините стават по-тежки, както и опасността от лавини, защото се очаква нов снеговалеж. Не препоръчвам излизането извън маркираните писти, каза в заключение планинският спасител.