Мнозина могат да нарекат каузата на Сали глупост. Могат да я нарекат пълна загуба на време. Загуба на усилия.

Безсмислица, която няма да оправи "тая държава", още повече пък "това загубено поколение". Сали, обаче, не смята така. Неговата кауза е негова мечта и затова усилено се бори за нейното осъществяване.

Така, само близо 4 месеца след стартирането на своята инициатива, днес Сали може да се похвали с първата къщичка за книги, поставена в едно варненско училище.

Всичко започва, когато Сали се натъква на една малка къщичка за книги в кв. "Аспарухово", направена от стар хладилник. Причината за нестандартното решение на НЧ "Просвета 1927" е, че къщичките за книги, поставени в парка, редовно ставали обект на вандалски прояви.

Това вдъхновило Сали да се грижи – къщичката винаги да е пълна с литература, а идеята му се разраснала. Вдъхновен от инициативата решава да предложи на ВСУ "Черноризец Храбър", като университет и център за образование и развитие да се поставят 10 къщички пред различни училища.

"Младите хора, не трябва да спираме да се развиваме и да знаем. Трябва да търсим навсякъде знание и да прилагаме това знание при промяна на нещата към добро. Трябва да работим всички, всеки от нас трябва да носи в себе си посланието, което очакваме. Всеки трябва да бъде, човекът-промяна, човекът , който предизвиква пролетта около себе си. И затова аз казвам: Нека младите хора да се съберем и да предизвикаме пролетта", казва Сали само преди 4 месеца.

След пукването на пролетта, може би символично, може би като едно намигване от страна на съдбата, "пролетта" е факт. Първата къщичка за книги е поставена в СУ "Любен Каравелов".

"Къщичките са изработени ръчно с голяма грижа. При поставянето участваха и искаха да видят къщичката деца от 1 до 12 клас. Изключително приятен беше за нас интересът от страна на учениците. Те веднага грабнаха книгите и докосваха къщичката, защото явно им хареса. Първите 10 книги са подарък от Студентския съвет на ВСУ, символ на 10-те къщички в 10-те училища, които предстои да поставим", сподиля ни Сали.

Останалите къщички ще бъдат поставени по местата си до края на месец април.

И така малката голяма мечта на Сали започва да се сбъдва. 21-годишното момче доказва, че промяната към по-добро е напълно възможна и е също толкова възможно тя да започне от младите хора.