Прокуратурата започва проверки по 22 сигнала, получени от т.нар. комисия по ревизия на управлението през последните десет години, която работи в краткия мандат на 45-ото Народно събрание. Става дума за твърдения за корупция, за нарушения в държавни институции, за неправомерно усвояване на евросредства, за спорни обществени поръчки. Сигналите ще бъдат разпределени на случаен принцип на конкретен наблюдаващ прокурор, уточняват от прокуратурата.

Имената - и на сигналоподателите, и на тези, срещу които са насочени сигналите, са посочени с инициали. Все пак в подробното описание могат да се разпознаят сигнали срещу бившия премиер Бойко Борисов и лидера на "Да, България" Христо Иванов, както и някои от авторите -  като например Николай Бареков, БОЕЦ, "Сега", "Биволъ".

Има сигнали и срещу двама бивши министри на земеделието и срещу шеф на фонд "Земеделие".

Сочените нарушения или престъпления са за корупция, конфликт на интереси, обществени поръчки, посегателство над защитени гори, енергетика.

След анализ на сигналите те ще бъдат препратени към компетентните прокуратури, а наблюдаващите прокурори ще бъдат избрани на случаен принцип, уверяват от държавното обвинение.

Инициали СИ - по името на изслушвания с часове в т.нар. комисия по ревизията -  зърнопроизводителя Светослав Илчовски, обаче няма. Сигнал до прокуратурата заради твърденията му, че през 2017 година е гледал видео с издевателства в ареста срещу известен бизнесмен, ще подаде правосъдният министър Янаки Стоилов:

"Макар че, там започнаха разпити, но тъй като ние нямаме разследващи функции, а определени лица се сочат поне като зрители на този запис, чрез такива разпити биха могли да се установят и евентуалните извършители или тези, които са направили записа".

Ще има проверка и на самото Министерство в арестите и затворите от 2017 година досега. 

Приоритетно започва одит на Агенцията по вписванията и на Дирекция "Българско гражданство", за да се види има ли там лоши практики. Ще има преглед и на обществените поръчки във ведомството, както и на дeйнocттa и peзyлтaтитe нa нaциoнaлния мexaнизъм зa бopбa c ĸopyпциятa и cъдeбнaтa peфopмa, каза служебният правосъден министър.

Стоилов добави, че Министерството на правосъдието ще направи и своя проверка в арестите и затворите.