Окръжна прокуратура е подала протест до РДНСК –Пловдив, с който се иска да бъде отменено като нищожно издаденото от главния архитект Румен Русев на „Одрин 8” ЕООД разрешение за строеж, въз основа на което е започнало събарянето на тютюневия склад, заяви за TrafficNews.bg говорителят на Окръжна прокуратура Галина Андреева.

Предстои да бъдат атакувани подробните устройствени планове, свързани с промяна на уличната регулация, предназначението на имота и начина на застрояване.

Вчера Окръжна прокуратура повдигна обвинения  срещу Русев и собственика на тютюневия склад  Георги Бранеков.Русев  е допуснал осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство на територията на централната градска част, като е издавал заповеди, свързани с изменение на регулационните планове, подписвайки кмета. Обивението е открило, че в период от 6 години Русев е извършил множество фрапантни нарушения на разпоредбите на Закона за културното наследство. В папките по делото има  близо 60 нарушения на нормативната база. 

Сред извършените от главният архитект нарушения са и такива по издаване на заповеди, свързани с изменение на регулационните планове, вместо кмета на Община – Пловдив,  презаверяване на скици-визи в нарушение на разпоредбите на Закона за устройство на територията и при липса на актуален документ за собственост на „Одрин 8”ЕООД; издаване на две разрешения за строеж на последното дружество за „Многофункционална сграда с офиси, хотел и бизнес апартаменти, общежития, хранителен магазин и подземен паркинг” и за „Общежития” при липса на изискуемите за това документи, включително при липса на инвестиционен и идеен проект, и при липса на съгласуване с Министерство на културата; презаверка на описаните разрешения за строеж, без да са били отстранени нередностите в документацията на „Одрин 8” ЕООД и след представяне на пълномощно, отнасящо се до несъществуващ в кадастралната карта на Пловдив имот.

В офиса на Георги Бранеков пък е открит подправен документ, в който вместо действителния текст е било вписано, че сградата на "Одрин" 8 не притежава статут на единична недвижима културна ценност и същата попада „извън охранителната зона на архитектурно-строителна недвижима ценност „Тютюнев склад на ул. „Одрин” в гр. Пловдив и „е извън обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групов археологически и архитектурно строителен паметник”. 

Засечена е и кореспонденция под фирмата на мейли, в които има данни за корупционни действия, потвърди Галя Андреева. 

При разследването е установено, че Русев е работил с много казуси, касаещи обекти със статут на паметници на културата, но единствено в този случай е пренебрегнал съгласувателния режим с Института за паметници на културата. 

Още по темата вижте във ВИДЕОТО:

ДОСИЕ

„Одрин“ 8 ЕООД е фирмата собственик на стария тютюнев склад, който е заплашен от тотално разрушаване. Тя вероятно е създадена с цел да оперира точно с този обект , тъй като е кръстена на улицата зад автогара Юг , където се намира сградата. Собственик на капитала е „Пи Джи Груп“, а негов управител е Георги Бранеков. Изпълнителен директор на „Пи Джей трейд“ по време на покупката е  Фабрицио Алемано. Фирмата е акционерно дружество, а повечето акционери са италианци. Предметът ѝ на дейност е „придобиване, управление, експлоатация и разпореждане с недвижими имоти, предприемачество, проучване, строителство на жилищни и индустриални постройки и др“. Фабрицио Алемано е бил и в съвета на директорите на "Пи Джей Трейд" до 2014 г., показва справка в Търговския регистър. В момента в съвета на директорите освен Бранеков, са и Александър Николич и Десислава Колева.

Бранеков управлява още десетина фирми , регистрирани в Пловдив, отново с италианско участие.  Всички те са с адрес „Густав Вайганд“ 14. Кооперацията, в която е офисът , също е построена от една от фирмите от холдинга. На страницата на една от компаниите „Проджест груп“ до скоро е бил активен целият проект за застрояването на терена, но вчера линкът е бил деактивиран.

„Ама моля ви, нямам време да се занимавам с вас“ бе първата реакция на секретарка, която вдигна телефона на фирмата. В последствие друга служителка обясни, че единствено управителят Георги Бранеков може да коментира казуса, но „той за съжаление не бил в офиса, защото обикалял по обекти. Бил запознат с цялата ситуация и по – късно можел да се свърже с нас,ако желаел“.

Преди няколко години собствениците на склада са водили преговори с хотелската верига „Хилтън“, но в последствие световната верига се отказва от проекта, който трябва да представлява 17-етажен хотел. В момента строителното разрешение е за 10-етажен хотел.

Според запознати Бранеков е лицето, което официално представлява фирмите. Зад него обаче стои друг пловдивски бизнесмен - Найден Колев, през който минават италианските капитали.

TrafficNews.bg