Вчера транспортният бранш предупреди, че с въвеждането на толтаксите ще има вдигане на цените.

"Поскъпване ще има, но то няма да е толкова високо", обяви с днешна дата министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

"Най-много с левче ще се оскъпи билета за автобус и то за най-дългите отсечки в страната. Сумата е калкулирана при 20 пътници, а не при 40, колкото е пълният му капацитет", обясни тя пред Нова тв.

Цената на горивото също може да бъде засегната, но минимално. Поскъпването ще бъде с 1 стотинка за литър бензин, ако оскъпяването бъде включено в цената на горивото.

Министърът обясни, че такса няма да се плаща за пътищата, които са в обхвата на системата, но са в лошо състояние.

Тарифата до малките населени места ще е най-ниска, а за тежкотоварните пътни средства общинската пътна мрежа ще е безплатна, коментира Аврамова опасенията на бранша за поскъпване на храните заради тол таксата.

"Не искаме да убием превозваческия бранш в България, но трябва да намерим пресечната точка между техните аргументи и интересите на гражданите, които искат да пътуват по добри пътища", посочи тя.

Министърът допълни, че 8000 км от републиканската пътна мрежа са в лошо състояние и за да се финансират ремонтите, е необходимо въвеждането на тол системата.

Транспортният бранш: Тол такси – добре, но следва шоково поскъпване на храните!Бизнесът подкрепя въвеждането на толсистемата, но искат 6 месеца тестово, ясни правила и спазване на всички технически изисквания

33 000 км пътища без тол такси и винетки! Плащаме за магистралите от 16 августПътуването по междуградски и общински шосета ще е напълно безплатно, увери зам.-министър Нанков