Професор Николай Витанов отново даде прогноза за кривата на заблеваемостта в страната и уточни, че от нас зависи дали ще се стигне до локдаун, който на този етап има шанс да бъде избегнат. Той разпространи информация за оперативната обстановка за пандемията за 27 януари 2022. Ето и цялата публикация, споделена в лични му профил във Фейсбук: 
 
"1. Картата на информационния портал за ситуацията с етапите по региони с прогноза за след 5 дни.
Днес цветовете на регионите остоват непроменени, но това си е кратък спокоен период преди очакваното поредно почервеняване на картата. Регион 4 (около Пловдив) е тръгнал с широки крачки към червената зона и само ниската заболеваемост в област Кърджали го спира да не влезе там.
 
Днес обаче се очаква и това да не помогне на региона да остане в жълтата зона. В Регион 2 (Плевен-Велико Търново - Русе) нещата са малко по-добре, в смисъл, че и горенаписаните 3 области още са в жълтата зона, но се движат към червената. С други думи, както ви писах преди около седмица - подгответе се психически, че картата ще стане доста червена. Добрата новина е, че нищо не се е засилило към виолетовата зона. Областта, която се бе засилила най-много - Благоевград, спря движението си към виолетовата зона и тръгна назад. Вече трети ден стойностите на индексите там падат, което показва, че пожарът прегаря в тази област и с много голяма вероятност там няма да се стигне до локдаун от Етап 4. Виждате, че на места пожарът започва да прегаря. Както се очакваше, материалът за поддръжка на пожара започва да свършва на някои места, а на други пожарът не се е разгорял. Точно според теорията ми, че вследствие на неравномерното разпространение на заболеваемостта може и да имаме рекордни стойности на новозаразени, но суперпожар няма да има. Това се съпровожда с бодване с рапирата на мерките, където се налага. Омикронът пуска кръв и не може да подпали суперпожара. Бъдете хладнокръвни и се пазете
в следващите две седмици и половина. Ще се разправим и с тази вълна.
 
2. Ясно ви е вече, кой е прав: дали аз, който казва, че чудовищни стойности на регистрираните нови случаи няма да бъдат достигнати или тези, които казват, че ще бъдат достигнати. Заразата е разпространена неравномерно из страната, в някои области - големите градове и Западна България пожарът гори силно, но в по-малки области не е така.
Това пречи на появата на суперпожар. Базовото репродуктивно число днес е 1.24. Разширява се обхвата на заразата, но не така, че да обхване бързо цялата страна. Поне в България, Омикронът не може да подпали суперпожара. Спъва се и не може да достигне апокалиптични стойности на заразените. Оттук нататък тактиката ни трябва да е проста - да не му помагаме.
Познахте отговора на въпросчето от викторинката. Каквото казах (и то доста време мина оттогава) е, че контролното число за тази вълна е 15 000 регистрирани случая на ден и че няма образно казано горивен материал, стараната да изкара повече от 2-3 дни над тази стойност. Напомням прогнозата ми от ноември месец миналата година, че пикът на тази вълна се очаква да бъде през първата половина на февруари, а през втората половина да тръгнем надолу. Нали така беше. И никое юрдече не каза нищо такова тогава, защото сега ще почнат да излизат и да крякат, че и те можели да го кажат. Не, не можете, ако можехте, да сте го казали ноември месец, когато го каза Витанов. Хайде сега, да почва кряканицата, че Витанов говори за себе си в трето лице и че егото му било огромно. Давайте, крякайте - за вас, добре, че се чувствате значими и за мен добре (не казвам защо, че ще се гътнете от яд). И думата е гътнете, да точно тази е думата.
 
3. За тоталния локдаун: Писах вече: Няма максимум чок (буюк), значи тотален локдаун - йок.
Ако Витанов е прав, че няма да има суперпожар, той ще излезе прав и за това, че няма да има тотален локдаун в страната.
Страната е далеч от Етап 4 на плана на правителството.
Налагат се и мерки, които ще започнат да дават резултати през следващата седмица - ще видите как броя на случаите ще пробва да продължи да расте, но ще почне да се спъва по пътя на растежа. Писах ви, анализът е мултифакторен.
Гледат се много параметри и си има допустими областин а стойностите им. България като общество и държава никак не е малка система и не е лесно да се държат параметрите в допустимите области. Много внимателно насочване трябва тук, което засега се удава. Някои от моите колеги с пяна на устата се надяват да се провалят нещата и системата да се отклони от прогнозната траектория. Защото добре знаят, че ако не се отклони, тоест ако няма суперпожар, няма напрежение в болниците и няма тотален локдаун, много трудно ще говорят с Витанов, който практически е допринесъл затова системата един път най-накрая да се движи по прадварително зададена траектория и да се удържа там по учебник с малки тласъци към желаната област във фазовото пространство. Нали така пише по книжкита за контрол на хаоса. Ето, практически се реализира и върви много добре засега. Затова е и моят апел: пазете се колкото можете, бъдете здрави, не стигайте до болница, помогнете на голямата обществена система да избегне зоната на тоталния локдаун. Можем да го направим, виждате, че Омикронът почва да се спъва, не му помогайте да се развихри.
Нека кръвта му тече от убожданията на рапирата и ще грохне позорно, без да може да причини суперпожар. Нека си помислим, че страната не е затворена, ограничителни мерки има, само където се налага. Целите са ясни - опазване на здравето, незадръстване на болниците, неналагане на тотален локдаун. Това е зададената траектория на системата и тя засега върви по нея. Помогнете и, в интерес на всички ни е това да остане така. Засега нещата се движат в рамките на разчетите (контролни чесла 15 000 за регистрираните случаи, незапълнени болници, около 1% смъртност с тенденция към спад). Смъртността можеше и да е по-ниска, но нивото на ваксинация е ниско. Където има масова ваксинация, смъртността е много ниска. Пример - Франция вчера - половин милион нови случая, но нямат 5 000 починали. Тук е друго. Винаги съм казвал - за високата смъртност са виновни гурутата, които ви подлъгаха да подцените опасността. Докато беше Мутафчийски, смъртността беше 144 човека за 3 месеца (не за половин ден, за три месеца). После знаете какво стана. В главите на много хора бяха вкарани съответните идеи и днес Витанов спокойно очаква да се изпълни прогнозата му за надминаване на 33 500 регистрирани смъртни случая.
 
5. Още карти, които да напомнят, че обстановката е сериозна. Най-напред картата съгласно стария план. Виждате ли какъв е очакваният цвят навсякъде. Кърджали ще са юнаци, ако останат в червената зона, има известна вероятност за това. На по принцип трябваше отдавна страната вече да е затворена. Какво щеше да последва при полупразните болници? Ясно е какво - орди, щурмуващи парламента. И щяха да имат известно основание.
На прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост са останали само няколко области, които са в по-светлочервено.. Виждате защо Регион 3 е най -добре - там заразата е разпространена по-слабо в сравнение с другите региони.
 
Картата на риска ни казва, че рискът от продължаващо нарастване на случаите никак не е малък, даже е доста голям.
Тази карта е изцяло виолетова. Рискът да се заразите никак не е пренебрежим и то за цялата страна. Така, че пазете се.
6. Пак пиша: пазете се, не се лъжете. Много е по-добре да сте здрави, отколкото да боледувате, ако и Омикронът да протича по-леко отклокото Делтата. Знаете, че си навличам доста ругатни, защото ви казвам нещата както са си, без значение дали са добри или лоши. Но това само закали нервната ми система - даже благодарих на юрдечетата за това не къде да е, а в Панорама по БНТ. Виждате, че отчитам и положителното даже и в техните действия. Дошло е времето, един път да послушате мен, а не всякакви гурута, които ви говорят какво ли не. Спрете да пиете белина, пазете се, колкото можете.
Българино, ти винаги си бил със здрав разум и си предпочитал виното и ракията пред белината. Какво ти става? - придържай се към традициите.
Желая здраве и успехи. Пазете се, бъдете здрави и нека вирусът да ви заобикаля. Така ще избегнем и суперпожара и тоталния локдаун. Помнете: с малко усилия можем да избегнем тоталния локдаун. От нас зависи. Всеки от вас участва в насочването на огромния кораб на социалната система на България. Можем да вземем завоя без да се набием в скалите на Камен бряг. Да го направим."