Учителите са в основата на успеха и благоденствието на всяко едно общество, казва в приветствието си за Международния  ден на учителя служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков, цитиран от пресцентъра на ведомството.

"Днешният празник е още един повод да изразим признателността си за Вашия труд и всеотдайност. Вие имате нелеката, но и изключително благородна мисия да създавате знаещи, способни и отговорни личности, но най-вече добри и честни хора, достойни граждани на страната и на света" - с тези думи се обръща към българските учители образователният министър.

Той отбелязва, че резултатите от работата на учителите невинаги се виждат и оценяват на момента. "Понякога са необходими години, за да се разкрият плодовете на ежедневните Ви усилия в класните стаи, учебните кабинети, занималните, залите и спортните площадки. Но те неизменно идват!", изразява увереност министър Цоков.

"Когато се гордеем с успехите на нашите малки и пораснали деца, не бива да забравяме, че зад тях стоят не само талантът и уменията им, но и ежедневният труд на много подготвени учители, посветили живота си на образованието, на децата ни и на тяхното бъдеще. Поклон пред Вашия безценен труд и себеотрицание!", казва в приветствието си образователният министър. 

По думите му, в следващите десетилетия проспериращи ще бъдат високообразованите нации, чиито граждани притежават знания и умения да се справят с предизвикателствата на бъдещето и са способни непрекъснато да ги надграждат и усъвършенстват. Тези качества се формират още в ранна възраст от отдадени и способни учители. Затова и учителите са в основата на успеха и благоденствието на всяко едно общество, заявява министър Галин Цоков в приветствието си.

Той пожелава в него на учителите да бъдат здрави и удовлетворени, и да се гордеят с постиженията си. "Ние разчитаме на Вас, защото Вашите успехи са успехи за България!", казва образователният министър.

Общият брой на педагогическите специалисти във всички образователни институции в системата на предучилищното и училищното образование в България е 92 619. Това съобщиха за БТА от пресцентъра на Министерството на образованието и науката по повод на днешния Световен ден на учителя. 

От всички тези педагогически специалисти в училищата и в детските градини у нас директорите са 4299, учителите са 82 785, а другите педагогически специалисти са 5535.

От общия брой, на възраст до 35 години, включително, са 13 889 педагогически специалисти. Това е 15 процента от общия брой. 

Данните на МОН, показват, че от общия брой учители 2 процента са работещите пенсионери.