Над 1 милион български граждани са защитени от COVID-19 в момента, защото са ваксинирани или вече са преболедували, съобщи министърът на здравеопазване в оставка проф. Костадин Ангелов. Това на практика значи, че около една седма от обществото има съпротивителни сили срещу вируса.

"Това, което постигнахме до момента показва само едно - правилният път, по който трябва да вървим е заедно обединени срещу COVID-19. Не трябва да бъдем толкова скромни, постигнахме изключително много в сравнение с други държави", посочи проф. Ангелов. 

Той сравни индексът на строгост на мерките в България с Гърция и Румъния и техните нива на заболеваемост на 100 000 души, които по думите му са много по-високи или равни на нашите. Същото важи за Германия и Италия, тоест при много по-либерални мерки ние постигаме много добри резултати. 

"Българите си връщаме все повече свободата и нормалния живот. Това постигнахме благодарение на разбирането на всички. Благодаря на всички български граждани, че бяха с нас, че ни повярваха, че носиха маски", благодари Ангелов. 

Средно дневната заболеваемост е 315,52 на 100 000 хиляди. 54-години е средната възраст на новохоспитализираните. Натискът спрямо болниците обаче намалява драстично. Заетостта на общите легла е 53%, докато при интензивните е 58%.

"Числата намаляват много при лекарите, защото при тях вече постигнахме колективния имунитет. Имаме и трайна положителна тенденция - 9594 потвърдени случаи и над 17 хиляди излекувани за последната седмица. Тоест излекуваните са два пъти повече от новозаразените", посочи Ангелов. 

В края на август България ще достигне колективен имунитет, ако продължаваме в същия дух имунизациите, посочи Ангелов. Тъй като доставките в България се увеличават, ако успеем да ускорим и темпа на ваксинация, още в края на юни можем да достигнем колективния имунитет. 

Ангелов коментира и зелените коридори.

„Зелените коридори отварят утре, като ще бъдат предимно с Pfizer. Разполагаме с достатъчно ваксини, за да можем да ваксинираме всички“, каза още той.