Още е рано да се активира грипът, това обикновено у нас се случва в края на есента - началото на зимата. Това обясни по БНТ вирусологът проф. Радостина Александрова.

Противогрипните ваксини започват да се поставят от личните лекари, има по аптеките, за възрастните и тази година ще са безплатни. Хора, които са с по-крехко здраве, със съпътстващи заболявания да се ваксинират с нова доза и срещу коронавируса, призова проф. Александрова.

Още в началото на юли Световната здравна организация и Европейският център за контрол на заболяванията реагираха и започнаха да наблюдават новия вариант на коронавируса. За първи път той е бил наблюдаван в Индия. Вчера и у нас бе официално съобщено че вариантът кентавър е в страната.

Последните данни от 22 септември показват, че 2/3 от световното население е ваксинирано, 3/4 от възрастните хора и здравните работници. До голяма степен сме по-добре защитени, обобщи проф. Александрова.

Бивалентната ваксина, която защитава и от оригиналния вариант, и от омикрон, тя вече е налична в България, хората си ги поставят от 2 години. Комбинираните с ГРИП все още не са налични. Върху тях също се работи, коментира още проф. Александрова.