„Не се страхувам! Нас, руснаците, коронавирус не ни лови”. Така шеговито коментира пред TrafficNews засилените мерки за сигурност възрастна дама, която бе сред 163-мата пътници, пристигнали вчера на Летище Пловдив с полета от Москва. „В Москва няма коронавирус, не сме заразени. Добре сме. Не се боим, няма нищо страшно. Господ ни пази”, обясни и друг пасажер, който идва у нас на едноседмична почивка в курорта Пампорово. Съпругата му пък добави, че в Москва опасният вирус е забранен и не го пускат. А като доказателство, че паника няма, изтъкна и факта, че никой от пътниците дори не носи предпазна маска или ръкавици.

Както вече съобщихме, на аеропорта са взети сериозни превантивни мерки срещу опасния вирус. Термокамера следи телесната температура на всеки пристигащ пътник веднага след като премине паспортния контрол. Камерата е монтирана в залата за пристигащи, а мониторът е в кабинета на лекаря. Във всички тоалетни освен течен сапун има и дезинфектанти. Персоналът на летището е с предпазни маски, а служителите на секюрити контрола - и с ръкавици. На няколко табла са изписани инструкции как да се намали рискът от заразяване с коронавирус.

В момента освен по редовната линия Пловдив-Лондон летището обслужва чартърни полети от Москва, Тел Авив, Белфаст и Измир. Полетите от Москва се считат за „рискови” и затова медици от Регионалната здравна инспекция в Пловдив измерват и ръчно температурата на всеки пътник в тях.  

„Всички пътници, освен че бяха следени с термокамера от медицинския кабинет, бяха термометрирани и на място. Няма пътник с повишена телесна температура. Няма пътник, който пристига от зона, която е засегната с коронавирус в рамките на инкубационния период”, заяви пред TrafficNews д-р Милена Коларова, началник Отдел „Противоепидемичен контрол” в РЗИ – Пловдив.

Тя обясни, че до момента на нашето летище няма засечен пътник с температура над 38 градуса. Но ако това се случи, той веднага ще бъде приет в изолатора, който е обособен на летището. По този начин ще се ограничи контакта му с останалите. Прави му се епидемиологична анкета откъде идва, с кого е контактувал и колко време е бил там. След това с линейка се транспортира до Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Свети Георги”.

Пловдив в пълна бойна готовност срещу COVID-19! Текат преговори за доставка на маскиЛетище Пловдив под обсада от РЗИ! Притеснените да се тестват, съветва Каназирева