„Искам изрично да подчертая и кажа място за паника и безпокойствие я Пловдив няма. Към настоящия коментар нямаме нито един регистриран случай на коронавирус на територията на област Пловдив“, съобщи областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

Спуснати са указания за реакция във всяка една болница как да се действа при наличие на заразен или такива с подозрения за болестта. Стана ясно, че се водят и преговори за доставка на предпазни маски и дезинфектанти. 

„Общинските лечебни заведения са инструктирани. Другата седмица сме поели ангажимент да предоставим необходимото количество дезинфектанти, които ще бъдат разположени на удобни за пациентите места. В момента сме в преговори с дистрибутори и производители за доставки на маски за еднократна употреба, които са дефицит“, посочи д-р Калинов.

Още вчера в създаден кризисен щаб на областно ниво в Пловдив с участието на всички ангажирани институции, включително директорите на болниците, гранична полиция, бърза помощ ДАНС МВР. Това стана ясно след днешната среща в Областна администрация, която бе свикана със заповед на РЗИ.  

Срещата на кризисния щаб бе свикана предвид  обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID -19.

„Координациоте между държавните институции е безупречна. Особено между РЗИ и Гранична полиция, където има опасност заради летище Пловдив от рисков район да пристигнат пътници. Служители на РЗИ са непрекъснато на летището за полетите, които се извършват в сряда и в петък“, посочи Каназирева.

Стана ясно, че медицинските заведение са въвели пълна „бойна готовност“ при навлизането на коронавируса у нас.

„Болниците на територията на общината са в готовност. УМБАЛ „Св. Георги“ е отделила 46 легла, 36 легла има и в Окръжна болница. Има резервен вариант във Военна болница, където са заделени 10 легла. Кожна клиника ако се наложи също ще е на разположение. В Карлово са отделени 10 легла. Взети са всички мерки“, посочи областният управител.

По думите ѝ, както вече много лекари съобщиха, се задава втора грипна вълна. Симптомите са подобни, но не трябва да се смесват, тъй като ще настъпи паника.

„Съветваме всеки, който е притеснен - има бързи тестове, нека да си направи такъв за да няма безпокойствие. Всяка седмица ще заседава кризисният щаб. Ежедневно институциите ще комуникират, като на сайта на РЗИ са обявени всички превантивни мерки срещу коронавируса. Място за притеснение няма, но сме длъжни да вземем всички мерки“, подчерта няколко пъти Каназирева.