Официално започна ловният сезон за едър и местен дивеч, както и груповият лов на дива свиня.

Във връзка с превенцията за ограничаване разпространението на болестта Африканска чума по свинете ловът на територията на цялата страна ще се провежда при стриктно изпълнение на мерки за биосигурност и дезинфекция. За запалените ловци това е най-чаканото време в годината заради срещата с природата и адреналина, който носи ловуването.

Преди всичко, за да си ловец трябва да обичаш природата и животните, казват ловците в Горско Ново село, които целогодишно се грижат за популацията на дивеча и опазването на околната среда.Тази година заради заразата от Африканска чума по свинете и пандемията от COVID-19, ловните дружинки трябва да спазват и стриктни мерки за безопасност.

Всички отстреляни по време на лов диви свине задължително се изследват за вируса на АЧС, като изследванията са за сметка на БАБХ. Продължава да е в сила и заповедта за определяне на ловностопанските райони, попадащи в 20 километровата зона от индустриалните животновъдни обекти за отглеждане на свине, където се извършва ежеседмично претърсване за трупове на дива свиня, санитарен и селекционен отстрел и забрана на подхранването на дива свиня.

Зам.-министър Добрев припомни, че продължават да са в сила и стимулите при претърсвания в ловностопанските територии за установяване на животни с нетипично поведение или на вече загинали животни, като ловците се премират със 100 лева за всяко намерено животно и за всяка отстреляна дива свиня при индивидуален лов.

Стартът на сезона е съпътстван от масови проверки за изрядност на ловната документация и за наличие на ярки сигнални цветове в облеклата на ловците. Акцентира се и върху необходимостта от внимателно боравене с оръжие, за да няма ловни инциденти през сезона.

Първият ловен излет за едър дивеч в Горско Ново село започна с изгрева на слънцето - инструктаж, разпределяне на позициите, наслука и всички поемат по живописните местности из завладяващия Златаришки балкан.

В дружинката в Горско Ново село почти всички са потомствени ловци - по-възрастните и опитни авджии дават съвети и напътствия, а младите стриктно изпълняват, предава БНТ.

В момента тече дебат по промени в Закона за лова и опазването на дивеча, като проектодокументът, съдържащ предложенията, е поместен за обществено обсъждане до 19 октомври т.г. С промените се предвижда да се разширят мерките, които министърът на земеделието, храните и горите може да разпореди със своя заповед при усложнена епизоотична обстановка. Сред тях са прилагане на санитарен отстрел на дивеч, включително и когато не се забелязват симптоми на болест, както и санитарен отстрел на дива свиня от длъжностни лица, които са определени с допълнителна разпоредба, и включват служители на МЗХГ, МВР и МО и техните структури. Зам.-министърът посочи, че и в другите страни, където има усложнена епизоотична обстановка, се взимат подобни мeрки с цел намаляване на обхвата на заболяването.