В деня, след като падне извънредното положение, ресторантите ще бъдат пълни. Прогнозата e на предприемачът Красимир Дачев: Въобще не се притеснявайте, не е станала някаква драма.

В ефира на БТВ Дачев направи прогноза, че туризмът, хотелиерството и ресторантьорството са секторите, които ще се възстановят изключително бързо. И месец след като отмине кризата всичко ще е пълно от хора.

"След година-две ще имаме вицове за това време... След две седмици ще мине гюрултията, да му мислят агънцата", отсече Дачев и посочи, че не трябва да бъдем толкова черногледи.

Красимир Дачев одобрява мерките, които държавата предлага на бизнеса, въпреки някои критики спрямо т.нар. мярка 60/40. Според него никой не си прави сметка, че самоосигуряващите се осигуряват само за пенсия, а не се осигуряват за безработица. Той е категоричен, че парите и държавната помощ трябва да се разпределят за лоялните платци. Трябва солидарност с хората, които работят, а не с тези, които не работят, подчерта Красимир Дачев.

Проблемът обаче бил в детайлите по кандидатстването по мярката. "Тогава предприемачите установили, че трябва да плащат за неработене, а никой не е свикнал да плаща на някой да не работи - това е социализмът", аргументира се Дачев.

Красимир Дачев обаче настоя, че бизнесът трябва да бъде и националноотговорен.

"Много бързо ще излезем от кризата. Това голямо плачене, което го правим сега, ми е много смешно. Държавата трябва да се концентрира и да дава помощ на тези, които са добри данъкоплатци, които си плащат и са резонни. На това хоро (големите критики и оплакване, бел.ред.) се хващат такива, които не си плащат данъците", отбеляза Дачев.