"За разлика от другите политически партии, аз съм премиер и не мога да коментирам българския съд. Всички знаем отговорът какъв е, но аз не мога да си позволя да го кажа”. Това заяви премиерът Бойко Борисов в парламента по повод предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман, убил сина на бившия депутат Христо Монов..

Преди това и други политически лидери също коментариха казуса. „Като юрист би трябвало да кажа, че решенията на съда не се коментират. Но като човек и като политик казвам, че това е подигравка с жертвите, с техните семейства, с мъката на тези хора, с чувството за справедливост и за възмездие на престъпници, убийци, изнасилвачи, в случая става въпрос за убийство”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Според нея въпросното решение на съда още по-остро поставя въпроса за бързо и незабавно приемане на  предложението на социалистите да не се прилага съкратено производство, споразумение и намаляване на присъдата. Нинова посочи пак, че няма цвят и няма партийност тази тема. „Нека се съберем и да спрем с това безумие", каза още тя. 

"Като юрист няма как да коментирам, но като гражданин смятам, че председателя на този състав Калин Калпакчиев дължи отговор на бликзките", заяви депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

По думите му хората са възмутени, а близките на убитото момче очаквали мотивите. Той се обърна към Калпакчиев като го попита какво смята за изказването на Полфрийман, че българският съд е корумпиран. 

По темата се изказа и Милен Михов от ВМРО. Той заяви, че няма да коментира, докато не са ясни мотивите на Апелативния съд. Въпреки това зави, че са учудени от решението на съда. Според него Полфрийман не се е поправил и си е заслужавал наказанието.