Три условия са необходими да са налице, за да се разхлабят мерките у нас. Това заяви в студиото на БНТ Михаил Околийски, представител на СЗО в България. Той посочи, че към момента тези условия не са налице, тъй като броят на заразените расте.

„СЗО препоръчва разхлабване на мерки при няколко условия –новорегистрираните например да не са все повече, какъвто е случаят в България. Второ условие е да се осигури възможност за достатъчно тестуване, а също така да се знае, че здравната система може да издържи. Тези 3 условия в България не са налице”, коментира  Околийски, като добави, че мерките, които се взимат, работят, но това не се забелязва, защото държат нисък броя новозаразили се.

„Сега е моментът националните правителства много внимателно да отпускат мерките и да не се поддават на популистки натиск и да вземат решения, за които по-късно да съжаляват”, каза още Михаил Околийски . 

Що се касае за евентуалната ваксина срещу COVID-19, той заяви, че към момента се разработват 2 изследвания в клинична фаза.