Улично куче бе пребито до смърт в Асеновград. Зверството е станало в кв. Баделема в града. Животното е на 6-7 месеца. Удряно е с дебел кол, който е захвърлен в близост до трупа му.

Снимки на мъртвото куче се появиха в социалните мрежи и  предизвикаха остра полемика сред потребителите. Част от хората твърдят, че четириногото е агресивно и миналата седмица е нападнало дете. В четвъртък 11-годишно момче е било изпратено от баба си до близкия магазин в "Баделема". Минути по-късно възрастната жена чула писъци, които я накарали веднага да излезе и да потърси внука си. Намерила момчето на земята, много изплашено. Оказало се, че е било нападнато от три бездомни кучета - едно голямо и две по-малки. Три по-големи момиченца и друга възрастна жена с голяма пръчка обаче вече били подгонили. За щастие детето не е ухапано, но е преживяло силен стрес.

„Това заслужават тия кучета щом нападат, без да очакваш, деца невинни и хора. Всички да ги убият”, коментира асеновградчанка. Според нея никой не би защитавал куче, ако то нападне  детето му. „Те са плъзнали в целия град. По три-четири вървят по улиците и неочаквано изскачат. Миналия ден комшийката отиваше на работа я на паднаха, едва я спасиха. Всички мръсни песове да ги за стрелят”, категорична е жената. Друга майка също споделя, че цяла глутница се разхожда из квартала и напада децата. „Трябваше да се вземат мерки тия кучета да се приберат някъде, в квартала е вече някакъв ужас. Явно на някой му е писнало. Не знам какво да кажа. И моето дете играе в тоя квартал, но не бих посегнала на животинката”, допълва тя.

Според повечето хора обаче убитото куче не е от агресивните и никога не е нападало. А жестокостта, с която е убито, възмути асеновградчани. „Това е жестокост, не е това начинът”, „Изрод, всичко се връща. Не сме господари на улицата и пътя. Това не е решение. Предполагам даже, че това куче е невинно, не е това, което нападало и хапело. Срам и позор, човечеството отива на зле”, „Убиец, нищо друго”, „Този човек, който го е направил, ще умре в адски мъки, всичко се връща”, гласят само малка част от гневните коментари.

Проблемът в бездомните кучета в Асеновград не е от вчера, а общината не може да се справи с него. Няколко пъти агресивни животни, които се движат на групи, нападаха жители на града. Периодично в годините мобилни екип от Зооветеринарния комплекс в Пловдив прибират кучетата и ги настаняват в комплекса. След като настанили извънредно 45-те питбула обаче, обяснили на властите в Асеновград, че нямат повече места. След Пловдив бездомните животни са водени в Стара Загора и Димитровград.

Преди около месец община Асеновград сключи нов договор за улов на безстопанствени кучета. През март бяха извършени две акции. "Разбирам и е нормално асеновградчани да реагират срещу бездомните кучета. Но трябва да се знае, че общинските власти имат ангажимент да третират опасните четириноги, а останалите могат само да бъдат обезпаразитени, кастрирани и маркирани, но няма как да ги скрием от обществените места", посочи тогава градоначалникът Емил Караиванов, като апелира да не се изоставят домашни четириноги по улиците.