Министърът на правосъдието Надежда Йорданова проведе среща с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, на която бяха обсъдени важни елементи от сътрудничеството между Министерството на правосъдието и Европейската прокуратура, се казва в прессъобщение на правосъдното министерство.

Европейският главен прокурор е благодарил за потвърдения ангажимент за оказване на подкрепа от страна на България за ефективно осъществяване на функциите на Службата.

Министър Йорданова е информирала за предприетите от Министерството на правосъдието действия в законодателен план за подпомагане работата на Европейската прокуратура. Междуведомствена работна група започва работа по проект на изменение на Наказателния кодекс, с цел улесняване преследването на измами с европейски средства. По този въпрос ще продължи сътрудничеството с европейските делегирани прокурори и с Правната служба на Европейската прокуратура. Анализират се предложения за разширяване кръга на лицата, изпращащи директно уведомления за образувано наказателно производство, което може да премине в юрисдикцията на Европейската прокуратура, се казва още в съобщението.

Министърът на правосъдието информира и за приемането в Народното събрание на измененията в законите за ратифициране на съответните конвенции на Съвета на Европа и на Европейския съюз. По този начин Европейската прокуратура е определена за компетентен орган при осъществяване на международната правна помощ с трети държави и с държави членки на Съюза, които не участват в засиленото сътрудничество.

В заключение европейският главен прокурор покани министъра на правосъдието да направи посещение в седалището на Европейската прокуратура в Люксембург.