Държавата ще отпусне 7,5 млн. лева, за да се довърши новият учебен корпус на Университета за национално и световно стопанство. Това беше решено на днешното заседание на Министерския съвет.

УНСС беше на прага да обяви безстопанственост, след като в отворено писмо обясни, че сметките на учебното заведение могат да бъдат запорирани заради неразплатени суми с фирмата-изпълнител на проекта.

Договорът по самия проект е сключен през 2016 г. и е на стойност 11 млн.лв. като 4.5 млн. лв. са по европейски проект. Остатъкът е осигурен от държавата. Парите обаче се оказват недостатъчни и сега правителството ще отпусне още средства, за довършването на строежа.

Дотук се стигна след спешната намеса на премиера Бойко Борисов, който миналия четвъртък отиде на крака във ВУЗ-а и обеща, че кабинетът ще им преведе парите.

Казусът с УНСС предизвика бурни реакции в социалните мрежи, където се появиха подигравателни коментари - Университетът по национално и световно стопанство обявява безстопанственост. Университетът, от който би трябвало да излизат качествени кадри, готови да поведат страната към добро икономическо бъдеще, всъщност изпада в мини икономическа криза заради недобро разходване на средства.

Премиерът Борисов обеща: Кабинетът дава 7,5 млн. лева на УНССФинансовият министър Горанов: Имам подозрения, че няма да стигнат!

Бойко Борисов се среща спешно с ръководството на УНССУниверситетът призова правителството да осигури обещаните средства за нов учебен корпус

УНСС е пред фалит, Борисов и министри отиват утре да решат проблемитеОт МФ потвърдиха, че има поет ангажимент за осигуряване на 7,5 млн лева от бюджета