Посланикът на Република Молдова в България - Н.Пр. Штефан Горда, посети Пловдив, за да насърчи икономическото, академичното и културно сътрудничество с втория град по икономическо значение - местоположението на Икономическата зона Тракия и Европейска столица на културата 2019.

Работното посещение започна със среща в най-престижното българско висше учебно заведение по аграрни науки - Аграрен университет-Пловдив, където делегацията беше посрещната от ректора на университета - проф. Кристина Янчева. По време на дискусията беше предложено да се подпише Меморандум за сътрудничество между Пловдивския университет и Аграрния университет на Молдова, както и да се засилят контактите на тази институция с Университета в Тараклия. Понастоящем, Аграрният университет в Пловдив изучава 10 молдовски студенти по програмата „Еразъм“, а вниманието и академичното ниво на молдовските студенти беше отбелязано от събеседниците.

Посланик Штефан Горда изнесе публична лекция на тема "Нов шанс за европейското бъдеще на Република Молдова" пред студенти и преподаватели от Аграрния университет-Пловдив, в която се позова на възможностите, създадени от парламентарните избори от 24 февруари и Румънското председателството на Съвета на ЕС, за да придаде нова динамика както на политическите, икономическите и социалните реформи в нашата страна, така и на ефективното завръщане на Република Молдова в положителната програма на ЕС. Посланикът се позова на икономическите и академични възможности за молдовско-българското сътрудничество.

На срещата с Иван Соколов, генерален директор на Международен Панаир-Пловдив, се представиха възможности за икономическо сътрудничество и насърчаване на молдовското производство на българския и регионалния пазар. На Международния панаир Пловдив ежегодно се провеждат около 40 тематични изложби, на които присъстват над 8000 фирми от над 60 страни по света.
Делегацията посети и Регионалния етнографски музей, в знак на уважение към българската история и цивилизация, и по повод започване на партньорства за културно сътрудничество.

В същия ден, в седалището на Почетното консулство на Република Молдова, членове на диаспората и местни молдовски граждани, имаха възможността да гледат филма "Сватба в Басарабия", като над 40 души присъстваха на събитието, а в края на вечерта се състоя презентация на вино на молдовската компания "Purcari".

По време на посещението си, посланикът бе придружен от инж. Веселин Чипев, почетен консул на Република Молдова в Пловдив, имайки предвид постоянното му участие в промотиране на молдовските икономически интереси и защита на правата на молдовските съграждани на територията на България. Посещението беше и добър повод за представяне на дейността на Почетното консулство и за поставяне на нови цели за насърчаването на молдовските стоки и продукти на българския пазар, както и за привличане на инвестиции в националната икономика на Молдова.

Почетното консулство на Република Молдова в Пловдив беше открито през 2015 г. и е важна връзка за популяризиране на националните ни интереси в тази област на България.