„Към този момент нямаме достатъчно доказателства, на базата на които да дадем категорично мнение как е иницииран този взрив и кои са виновни за него. На място видяхме пет кратера, т.е. пет точки, в които се е взривило взривно вещество, което според нас е било от 3 до 5 тона, което пък означава, че не е имало много взривно вещество там и не се е претоварило.”

Това обясни за „Събуди се” пратеникът на военните на мястото на трагедията - полк. Красимир Петров, който вчера с колегите си е влязъл в епицентъра на взрива. По думите на полк. Петров обаче, най-вероятните причини за трагедията, взела живота на 15 души, са или човешка грешка, или неспазване на технологичната дисциплина и нарушение на предписанията за безопасност на труда.

По негови думи, шефовете на завода са изключително компетентни хора и с адекватно образование. „Не допускам, че те са могли да извършат нещо, което ще доведе до такъв инцидент”, допълни още полковникът. „Не мога да коментирам какво са казали работниците, поне когато ние сме били там, нещата са били така, както трябва да бъдат”, заяви експертът.

Той подчерта, че са необходими законодателни промени.

TrafficNews.bg