Полиция тази сутрин е влязла в редакцията  на вестник „Труд” заради ползването на сградата. През лятото служебният министър на културата проф. Велислав Минеков изпрати писмо до в-к „Труд“, с което ги уведомява, че трябва да напуснат офиса си, намиращ се в Министерството на културата, заради дължими наеми.

Според главният редактор действията на органите на реда се незаконни, тъй като в момента се води дела заради писмото на министъра на културата.

В същото време гл. редактор на „Труд” Петьо Блъсков обяви, че редакцията обявява обявява гражданско неподчинение.

"Очевидно него ( проф. Минеков) не го интересува съществуването на една медия, интересува го властта. Това е печалният факт, нищо повече. Разбира се, че ще има утрешен брой на вестника", заяви главният редактор на "Труд".

"Аз съм в демократична държава и не мога да допусна, че ще се активира по този начин една ограничена административна власт да тероризира една медия. Какви планове да правим, въобще не съм очаквал, че ще се стигне до тази ситуация. И при това човек, който трябваше да е в съда и да го осъдят за спиране на метрото, е дошъл тук да репресира медията. Ние не мърдаме от тук, това е гражданско неподчинение. Утре "Труд" ще излезе на първа страница с това съобщение:

Редакцията на "Труд" обявява гражданско неподчинение". Да дойде полицията да ни изнесе, да видят всички, които се борят за свободата на словото, как администрацията на България, заедно с полицията, тероризира един вестник", обяви Петьо Блъсков.