В МВР вече взеха по-високи заплати в началото на годината. Новото увеличение ще е с обещаните от премиера Бойко Борисов 100 млн. лв., след като полицейските синдикати организираха протести при откриването на българското председателство на Съвета на ЕС преди седмица.

За новото увеличение от 1 март са нужни 97 млн. лв., става ясно от финансовата обосновка на министър Валентин Радев.

798 лв. ще е най-ниската основна месечна заплата за униформен полицай със средно образование, пише в предложението на вътрешния министър. В момента тя е 722 лв., или увеличението ще е с близо 10%.

Към основната си месечна заплата полицаите получават редица добавки, които правят реалния размер на заплащането им доста по-голям от основния.

Увеличение на основната заплата ще получи и главният секретар на МВР Младен Маринов, става ясно от проекта за промени. В момента той получава 2136 лв. основно месечно възнаграждение, а от 1 март ще взема вече 2247 лв.

Шефът на главна дирекция ще е с нова заплата от 1992 лв. вместо досегашните 1881 лв. Главен разследващ полицай пък вече ще взема 1415 лв. вместо 1304 лв. При стажантите с висше образование основната заплата става 821 лв.