Двете тежко пострадали деца от катастрофата на АМ "Тракия" са транспортирани тази сутрин с две линейки от болницата в Стара Загора в "Пирогов". Детето, което е било в по-тежко състояние се подобрява. Другото е в операционна и повече за състоянието му не може да се каже, докато не приключи операцията. Това каза министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев пред медиите.

В момента тече операция на детето, което е с фрактура на таза и бедрото. То е и с разкъсвания.

Другото дете е постъпило в много тежко състояние - неконтактно с висока температура, след настаняването в "Пирогов" и взетите мерки, то вече е контактно. Овладяно е, няма сериозни трайни увреждания, но има доста контузии.

Няма информация дали близките на двете деца са пристигнали. В България е министърът на здравеопазването на Сърбия, който е посетил децата, настанени в болница и тези в хотела, за които не се налага хоспитализация.

Д-р Асен Меджидиев заяви, че е организиран психолог за децата с преводач.

За часове, благодарение на Бърза помощ в София, които са мобилизирали лекари в почивен ден, е организиран транспорт за превозване на по-леко пострадалите деца до границата със Сърбия. Там ще ги очакват екипи, които да ги прехвърлят в техните болници.

Няма други тежки случаи, няма проблем с транспорта и някое дете да се е почувствало зле по време на транспортирането, каза още здравният министър.

Около 14.00 ч. седем деца, ранени при катастрофата на сръбски автобус снощи на магистрала „Тракия“, отпътуваха към "Калотина". Децата са в добро състояние и на българо-сръбската граница ще бъдат поети от здравните служби на Република Сърбия.

В болницата в Стара Загора под медицински грижи остават общо шестима души - трима възрастни и три деца, които са с коремни травми.