Във връзка с възникнали въпроси, свързани с екологичната категоризация на МПС, от МВР Пловдив уточняват, че тази категоризация не се определя от Пътна полиция. 

Какви трябва да бъдат конкретните стъпки за собствениците на автомобили, които желаят да получат или променят категоризацията на МПС:

-       На място в представителството на производителя на дадената марка автомобил се издава удостоверителен документ, в който за конкретното МПС, с изрично упоменати номер на рама и двигател, се посочва притежаваната еврокатегория.

-       С така получения документ водачът представя автомобила за идентификация в сектор “Пътна полиция” – Пловдив. На базата на тази процедура за автомобила се издават нови регистрационни талони - част І и част ІІ.

Припомняме, хиляди пловдивски шофьори ще трябва да сменят регистрационния талон на колата си, ако тя притежават екологичен клас, но той не е отразен в документа.

Причината е, че екологичният клас вече е част от формулата за ценообразуване на данък МПС, а той ще се доказва единствено през системата на МВР. Шефът на "Местни данъци и такси" към Община Пловдив Цвета Попова обясни, че това представлява съществена промяна от досегашната ситуация, когато катализаторът на колата оказваше влияние върху данъчните ставки, но неговото притежаване се доказваше и с други документи. По новите правила Попова посочи, че единственото доказателство за екокатегория ще бъдат данните в системата на МВР и съответно талонът на колата. 

По думите ѝ, новите изисквания няма да засегнат много шофьори сред тези, чиито коли са регистрирани след 2015 година. Преди това обаче има немалко изключения, когато въпреки че колата има определена екологична категория, тя не е била отразяване в системата на КАТ и талона на автомобила. При тези обстоятелства дори колата да е с клас Евро 3 и нагоре, но той не фигурира в базата данни и документите - автомобилът ще се облага по правилата за автомобили без еко категория с коефициент 1,1 или оскъпявайки досегашния данък с около 10%.

Още по темата:

Хиляди пловдивски шофьори ще трябва да сменят талона си, ако не искат да плащат по-висок данъкЕкологичната категория ще определя новите ставки, но само ако фигурира в системата на МВР

Приеха новите данъци на колите в Пловдив! Вижте тарифитеНай-старите коли плащат до 20% повече, при новите има спадове до 40%