Един млад и талантлив българин грабна преди дни Emmy, една от най-големите награди за телевизионна продукция в САЩ. Кал Атанасов получи приза в категорията за забавни програми, излъчвани през деня, съобщава bg-voice.com. Пловдивчанинът, който живее в Лос Анджелис, бе отличен за извънредно индивидуално постижение в областта на анимацията за филма Crow: The Legend. Той беше пуснат през ноември 2018 година и оттогава е събрал почти 7 милиона гледания през различните платформи.

По-рано Crow спечели и наградата Annie за най-добра продукция на виртуалната реалност, както и други 4 номинации за наградата Emmy.

Калоян Атанасов е само на 24 години, мести се да живее в Съединените щати още като дете, когато родителите му решават да напуснат България и да потърсят късмета си зад Океана. Тогава Кал е в четвърти клас.

За него рисуването е страст още от времето, когато е едва двегодишен. Разбира се, „украсяването“ на книги, тапети и всичко, което може, е практикуван спорт от всяко порастващо хлапе. Но близките на Калоян бързо разбират, че в случая не става дума само за това. Момчето е рисувало по документи, салфетки и бележници, рисунките постепенно са се усложнявали, стремежите – също.

Едва на четири години бъдещият носител на Emmy е успял да каже, че иска да се занимава именно с анимация, желание, което не се е променило през следващите двайсет години. На шест години е тръгнал на курсове по рисуване, а на 7 г. е станал ученик на Ахмед Чаушев в Стария Пловдив. Когато е на 8 г., Калоян вече е рисувал заедно с кандидат-студентите за Художествената академия.

Озовал се е в САЩ само 5 дни след като е навършил 11 години. Завършил е „обикновена гимназия“, както казва баща му – училище на име Vista Ridge High School в Колорадо спрингс.

И след това младежът не спира да преследва мечтата си. Никой не е бил учуден, когато се озовава в едно от най-реномираните училища по изкуства Ringling College of Art and Design в Сарасота, Флорида, което завършва през 2016 г.

През същата година е създаден и анимационният филм The Wishgranter – историята на едно магическо същество, което живее под земята и изпълнява желанията на всеки, който пусне монета във фонтана над главата му. Филмът е в официалната селекция на над 20 фестивала и печели няколко награди, сред които така наречения студентски Оскар и BAFTA за най-добър студентски филм.

Всъщност късометражният филм The Wishgranter („Изпълняващият желания“) е дело на трима дипломанти от Ринглинг колидж. Проектът е дипломна работа на Калоян, Джон Макдоналд и Еко У.

Тогава само деветима бяха номинираните кандидати за общо трите награди на BAFTA за студенти. Освен за анимация, където се състезава The Wishgranter, те бяха още в категории за игрално и документално кино. Деветте проекта бяха излъчени от общо над 400 предложения от специализирани училища в 15 държави по целия свят.

Сега за първи път Калоян печели индивидуална награда в личното си качество на дизайнер на анимационни персонажи. И продължава да гледа напред към нови успешни проекти.