Как изглежда Пловдив през погледа на чужденците?  Дали хората, пристигнали да учат и работят в  града на седемте тепета, виждат места, които отдавна не правят впечатление на кореняците пловдивчани? Харесват ли града, хората, културата, храната ни? Дали стереотипите, които ние сме изработили за самите нас, се възприемат от другите като типично български? Дали представите ни за града и за нас самите се припокрива с онова, което те мислят за нас? Нашият поглед ли е по-реален или другият, склонни ли сме да се самоидеализираме, или се подценяваме? С тези и други въпроси TrafficNews.bg се обърна към млади хора от различни националности, които живеят, работят или учат в града. Ще ви представим разговорите с тях в поредицата „Пловдив отвън”.

Бахия Ел-Шарафи е от Палестина и учи стоматология в Медицинския университет. 25-годишната студентка е дъщеря на бившия министър на здравеопазването и настоящ  съветник на президента на Палестина Махмуд Абас - Камал Ел-Шарафи.

Бахия живее от 6 години в Пловдив и вече има добре изградена представа за живота под тепетата. Първите години тя се възхищава на красотите на България. Богатата природа и спокойствието ще останат вечен спомен за нея, тъй като липсват в родината й. Радва се, че точно Пловдив е градът, в който живее, защото за нея това е “златната среда” в България – град с вековна история, спокойствие и красиви квартали. Щастлива е от това, че има възможността да се среща с нови хора от различни националности, които я обогатяват.

“Тук имам свободата да излизам когато и с когото си пожелая. Това го няма в родната ми страна.”

Палестинката обаче не премълчава факта, че българите се отнасят с пренебрежение към чужденците - “Тук хората са високомерни и се държат с неуважение към нас. Защо?!”

Другото нещо, което силно я е заинтригувало и определя като недостатък на държавата шуробаджинащината.

“В България трябва да имаш връзки и пари, за да живееш добре, в противен случай, си загубен! Как бих могла да виждам бъдещето си тук - абсурд! Аз искам нормален живот, а тук, по вашия тертип, не бих могла да го постигна, дори с престижна професия като моята.”

Възмутена е от това, че преподавателите в университета правели всичко по силите си, за да оставят многократно студентите си на поправка, поради простата причина, че тя струва 100 лева. “Безочливо ни взимат парите, без да се притесняват, че ние не сме глупави, и по този начин ни падат в очите”, разказа тя пред TrafficNews.bg.

Младата студентка сподели, че за сега единственото нещо, от което се страхува е, да не й се наложи да влезе в болница, защото там “нещата са страшни”. Казва, че имаме много добри специалисти, но за жалост системата не им позволява качествено обслужване на пациентите, било заради стара апаратура, или защото болният няма достатъчно пари за рушвет.”

Бахия признава, че никога не би обвързала живота си с мъж от България.

“ Категорична съм в отрицателния си отговор. Мога да дам няколко довода за това - лично за мен и според моите наблюдения, българският мъж е стиснат, не мислещ, отнася се с огромно неуважение към жената и няма навика да се грижи за нея. Това, само по себе си , е напълно достатъчно.”

Бахия сподели, че когато някой ден се върне в България, се надява нещата да се променили към добро: “Дано, когато дойда отново тук, с моите деца, нещата да се оправили и всичко, което не ми харесва, да се е подобрило, защото България го заслужава!

Станимира Пейкова