Площад „Централен” ще има нова визия за домакинството на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година, предаде БНР. Това заяви кметът на Пловдив Иван Тотев, който се срещна с екип на португалското архитектурно бюро Фора, победител в международния конкурс за обновяване на пловдивския площад. Площадът ще бъде повдигнат с един метър. Целта е да се даде възможност под него да продължат археологическите разкопки и разкриването на археологическите находки. Реновирането на централната градска част ще се осъществи на два етапа, заявиха от архитектурното бюро Фора. По този начин ще се раздели площада от археологията, заявиха португалските архитекти.

Кметът Иван Тотев подчерта, че Община Пловдив ще иска придобиването на 40% от Централна поща, където ще бъде създадено музейно пространство. Предстои изготвянето на технически проект за обновяването на площада. Сумата за изработването ще бъде заложена в бюджета на Община Пловдив през следващата година.

Конкурсът за техническо задание вероятно ще бъде обявен през месец февруари 2015 година. В него ще бъдат заложени идеите на архитектите, които участваха в международния конкурс за новата визия на площад „Централен”, коментира Иван Тотев. В него участваха 125 проекта от 41 държави.

TrafficNews.bg