В началото на летния топсезон плажовете по родното Черноморие са почти празни, а оборотите в ресторантите паднаха с до 30 процента. Значителен отлив на туристи има в Созопол, оплакаха се хотелиерите в курорта. В Слънчев бряг също се усеща спад на посетителите.

„Цените са по-ниски с 25 на сто спрямо миналата година”, съобщи за „Новинар” зам.-председателят на „Съюза на собствениците-Слънчев бряг” Веселин Налбантов.

По думите му нерегламентирани търговски обекти гонят туристите. Сергии с всевъзможни стоки – от сувенири до кебапчета, има и по средата на улиците, не само по тротоарите. Това отблъсква, категоричен е Налбантов.

Друга причина за слабото начало на сезона според него са задръстванията от автомобили, които се образуват по пътя за морето.

Въпреки че по морето се провеждат множество инициативи, и заведенията, и къщите за гости регистрират слаби обороти.

За да компенсират загубите и да привлекат туристи, хотелиерите прибягват и до извънредни промоции. Някои подаряват нощувка, други смъкнаха тарифите за деца. Освен че за малчугани до 7 години настаняването на повечето места е безплатно, за второ дете над тази възраст цената е 40 процента от редовната.

За сравнение в минали години отстъпката беше около 20 до 30 процента за второ дете в стая с родителите си, докато в момента е двойна. Стая за двама в къща за гости в комплекса може да наемете за 30 лв.

В луксозните хотели цената е около 60 лв. на база all inclusive. Ако сте голяма компания, може да наемете и цяла вила. Къща за 9 човека в стария град излиза 390 лв. за 3 нощувки, като предишната цена е била 480 лв.

В Слънчев бряг може да резервирате 2 нощувки с включени закуски и вечери плюс напитки за 90 лв. на човек. За all inclusive цената е 180 лв. В офертата е включено безплатно ползване на чадър и шезлонг. В стаите има wi-fi, като много от хотелите осигуряват достъп освен до басейн и до волейболно игрище.

Още новини - ВИЖТЕ ТУК

TrafficNews.bg