Петима са окончателните кандидати за лидер на БСП. Това са Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Красимир Янков, Валери Жаблянов и Георги Тодоров. Първият пряк избор за председател на соцпартията ще се проведе на 12 септември.

Петимата са регистрирани днес от червената ЦИК, слад като направената проверка е установила, че отговарят на условията на устава, обясни шефът на комисията Емил Войнов. Изискването беше да имат 8 г. партиен стаж, от които 4 г. в национални партийни органи.

Отпаднали са двете социалистки от Перник - Галина Василева и Ирина Михайлова, защото нямат необходимия срок в национални органи. Двете са майка и дъщеря и бяха подали заявления за участие в надпреварата.
 
По-рано днес стана ясно, че Димитър Данчев се отказа от битката за БСП в полза на настоящия председател Корнелия Нинова.

Крайният срок за подаване на декларации от кандидатите за председател на БСП изтече вчера. 7 кандидати подадоха документи за участие.

Всички кандидати за председател на столетницата са проверени за наличие на необходимия за длъжността стаж. Трябва да имат 8 години стаж като членове на партията и 4 години в ръководните структури на партията. “Оказа се, че от тези 7 кандидати петима отговарят на изискванията за наличие на партиен стаж и стаж в националните органи на БСП и днес с решение на централната комисия за провеждане на избора тези кандидати бяха регистрирани. Това са Валери Жаблянов, Георги Тодоров, Кирил Добрев, Корнелия Нинова и Красимир Янков”, заяви Войнов.

Избирателните списъци за прекия вътрешнопартиен избор в БСП трябва да бъдат готови до 17 август, каза още Войнов.