Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов бе приет от Негово Високопреосвещенство митрополит Николай в Светата митрополия в Пловдив.

Повод за аудиенцията беше проблемът със застрашения от срутване храм „Св. Св. Константин и Елена“ в село Първенец.

В началото на срещата при митрополит Николай кметът Павел Михайлов изказа дълбоката си почит към Православната църква и опората, която има в нея.

„Българската православна църква е вековен крепител на устоите на народа. Днес със синовно преклонение ви моля за благословия за възстановяване и съхраняване на храм „Св. Св. Константин и Елена“ в село Първенец“, каза по време на разговора кметът Павел Михайлов.

Негово Високопреосвещенство подчерта духовното значение на църквата във всяко едно населено място и даде своята благословия, че ще се погрижи ремонтът на този храм да се случи.

По инициатива на кмета на община „Родопи“ ще започне дарителска кампания и ще бъде открита банкова сметка за набиране на средства за ремонта.

Очаква се началото на възстановителните дейности да започнат веднага след Великден догодина. Дотогава община „Родопи“ подготви проекта за реставрация на храма.

Строежът на храм "Св.св. Константин и Елена” е започнат през 1876 година, а 3 години по-късно през 1879 г. църквата е осветена от Пловдивския митрополит Панарет.

146 години по-късно състоянието на сградата е плачевно. Дървената покривна конструкция е прогнила и има опасност да се срути всеки момент. Опасни са и подпорните колони, които също на места са разрушени. Мястото не е безопасно за хората, затова от години храмът стои заключен за миряните. До момента не е направен никакъв ремонт и положението само се влошава.

В знак на признателност и уважение кметът Павел Михайлов поднесе символичен подарък и изказа благодарности за общата благородна цел.