Първият в страната Демонстрационен център за електронна търговия със селскостопански и други продукти бе открит днес в Аграрния университет в Пловдив. Той е създаден от Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

„Целта е целият процес по създаване на продукт и сключване на сделка онлайн за продажба за бъде онагледен и представен на студентите във висшето училище”, обясни при откриването Васил Гелев, изпълнителен директор на Центъра за насърчаване на
сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦНСССКЦИЕ).

Ректорът на университета проф. Христина Янчева пък посочи, че центърът ще подпомага предприемаческия дух на младите хора. „Аграрният сектор е изключително важен, а цифровизацията ще допринесе за реализирането на продукцията ни на пазарите в цял свят”, допълни тя.

Откриването уважиха министърът на земеделието Румен Порожанов, областният управител Здравко Димитров, зам.-кметът на Пловдив Розалин Петков и кметът на район „Тракия” Костадин Димитров.

„Искам да се обърна към студентите - живеят в много динамично и интересно време, нека надграждат това, което правим ние. Стратегията за дигитализация на земеделието е част от световна инициатива. Има стопанства, които вече се управляват от смартфоните. България е пионер в инициативата в земеделието, освен хъбовете и демонстрационните центрове трябва да помогнат колелото да се завърти по-бързо”, заяви министър Порожанов.

Васил Гелев разказа, че стартът на проектът е даден от Бойко Борисов през 2018 г. по време на Срещата на върха между страните от Централна и Източна Европа, като инициативата е своеобразно продължение на Логистичния център в Тракия икономическа зона.

Проектът създава условия млади хора от Китай и страните от Централна и Източна Европа да развиват електронна търговия чрез платформата www.16plus1cloud.org, която ще се използва като дигитален склад на продукти.

В програмата е предвидено да вземат участие студенти от Китай и страните от Централна и Източна Европа, които да си сътрудничат за сключване на реални търговски сделки помежду си.