За първи път у нас е установен случай на подвариант на досегашните Омикрон варианти на COVID-19, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести. Според вирусолозите този вариант се разпространява по-бързо от досегашните подварианти. 

За първи път в България е установен подвариант на Омикрон ВА.2.75 (подвариант на линията BA.2), който изглежда, че се разпространява по-бързо от подвариант BA.5. Световната здравна организация класифицира BA.2.75 като вариант на тревожност под наблюдение - variant of concern lineages under monitoring (VOC-LUM), уточняват от НЦЗПБ.

Изследваните проби са взети от пациенти с COVID-19 в периода 2 август - 2 септември т.г. и са изпратени от 17 различни лечебни заведения от 16 области на България.

При всички 82 клинични проби е установен вирусен вариант Омикрон. Съотношението на подвариантите на Омикрон е както следва: BA.2.75 - 2,4%, BA.4.x - 3,7%, BA.5.x - 72% и BE.x/BF.x, които са подвариант на BA.5 - 22%.

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 188, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 1261 теста което означава, че делът на положителните резултати е близо 15 процента.