Три смени на ограничителите по улица „Граф Игнатиев”, както и премахването на водната стена, се оказват несъществени промени в инвестиционните намерения за извършваната реконструкция, става ясно от думите на главния архитект на София Здравко Здравков в отговор на въпрос от TrafficNews.bgСпешните действия на столичната управа дойдоха като реакция на обществено недоволство от хода на ремонта. Мнозина столичани обаче пък проявиха интерес как и на какво основание се правят промените. 

Припомняме, че проектите за централна градска част в София са класирани от експертно жури през 2014 г. В конкурсната програма пък ясно е написано , че възложителят (Столична община) е длъжен да се съобрази с решението на журито.

Според Здравков отказа от кубчетата, после и от "перките"  край трамвайните линии, както и отстраняването на прекръстената в "надгробен паметник" водна стена, не променя съществено първоначалния проект.

„Несъществено е, тъй като не се засягат конструктивни намеси. Ние като възложител на този обект имаме право на мнение по отношение на проектната документация. Разговаряно е с архитект Иво Пантелеев – той си има собствено мнение като проектант.”, обясни Здравков.

Здравков се позова и на конкретни текстове от Закона за устройство на територията, които дават основание на градската управа за подобни действия. 

Малина Едрева, председател на ГЕРБ в Столичната община, пък допълни, че тя е била част от журито, класирало проекта на архитектите, и в него не е имало „водна стена”. В обяснителната записка, качена на сайта на Направление „Архитектура и градоустройство” (НАГ), обаче водна стена има:

Въпреки това, Здравков каза, че още изненади няма как да има. Напомняме, че утре предстои експертният съвет да реши какви ще са окончателните ограничители по „Графа”.

Миналата седмица съветът сведе вариантите до два: