106,3 милиона лв. става бюджетът за производителите и преработвателите. Това съобщи по време на брифинг министърът на земеделието Десислава Танева. 

"С приключването на днешните разговори приключваме темата за подпомагането в условията на Ковид-19. Когато се наложи карантината и се затвориха пазарите, предприехме поредица от мерки по отношение осигуряване на нормалната работа на земеделските производители. За нас най-важното бе в началото на март да осигурим запазване на производството и се справихме успешно", изтъкна Танева. И припомни, че по инициатива на България страните членки вече могат да правят промени в програмите си за развитие на селските райони.

На 19 август ще стартира и приемът по мярка Ковид, с подмярки 1 и 2. Той ще продължи до 21 септември, когато изтича и крайният срок за подаване на заявления за ползване на отстъпка от акциза на горивата. България е първата страна, която ще отвори мярката. 

"Планираме да се разплатим преди 16 октомври. Тогава започват плащанията на земеделците на обичайните и познати мярки за подкрепа", обясни Танева. 

Съгласувани са и други извънредни мерки, между които - прехвърляне на 70 милиона евро към директните плащания. Увеличава се и подкрепата за бенефициентите по обвързаната подкрепа плодове и зеленчуци. Минималните ставки ще са с минимум 12 процента по-високи. 

Отпускат се допълнително 25 660 000 лв. на всички видове животни по схемата de minimis. От тях 5 млн. лв. са за сектор пчеларство, за плодове и зеленчуци - 19 млн. лв. 

"От Асоциацията на картофопроизводителите има предложение де минимис да бъде предоставен за регистрирани площи в агенция по храните. Плащането, ако няма допълнителни условия, ще бъде до 31 август, ако има условия - в края на август - първата седмица на септември или края на ноември. Това е решение на браншовите асоциации", обясни министърът. 

По предложение на бранша растениевъдство и животновъдство утре в ДФ "Земеделие" ще се вземе решение и за инвестиционно кредитиране.