Международна научна експедиция преобърна историята на корабоплаването в Черно море.След три години проучвания на най-мащабния подводен проект в света изследователският кораб акостира в Бургас.

Останките от проучени корабокрушения обхващат период от две хилядолетия и половина

„България е много, много богата на археологически находки. В тази част на Черно море е имало драматични спадове и покачвания на морското ниво. Надяваме се да разберем кога и как са ставали”, казва  проф. Джон Адамс от университет в Саутхамптън.

Поради липсата на кислород на голяма дълбочина в Черно море много от корабите са запазени в автентичен вид.

Откритията ще сложат край на споровете как са били строени и управлявани корабите от древните мореплаватели. 

След тези открития правителството обмисля да направи Музей на подводната археология

„Скъпи професори и капитани - едно голямо благодаря за откритията. Това е голям принос в световен мащаб. Надявам се догодина да продължи това, което учените правят и откриват в Черно море. Трябва да ви кажа, че видях какво правят на кораба, който направи откритията, и си признавам, че съм много впечатлен. Имаме уникални специалисти и добре работещи хора. Ще направим музей, в който да бъдат събрани уникалните неща, които са на хиляди години", каза премиерът Бойко Борисов.

"Българите трябва да знаят, че заради киселиността на Черно море има много потънали кораби и на много места е имало търговски канали, но имаме късмета че в нашата част на морето са повечето запазени находки", уточни Борисов. "Откритите и нас находки са много по-уникални и интересни от тези намерени, в Турция или в другите страни, които имат излаз на Черно море", призна лидерът на ГЕРБ. "България се гордее, че има такива учени, археолози и специалисти. Радваме се, че наш приятел е и Дейвид Камерън, който също преди време посети Бургас. Сега най-големите световни открития и експедиции се провеждат у нас. Така че догодина, живот и здраве, продължаваме", увери премиерът. Сред ценните артефакти са намерени много амфори от потопени кораба от различни епохи.