Фрапиращ случай на пренасяне на контрабандни цигари в детска количка с малко дете засякоха митническите служители в Свиленград, съобщиха от Агенция "Митници".

При пристигането на митничарите за проверка в търговски обект 55-годишна жена с бебешка количка с двугодишно дете в нея панически се опитва да избяга. Въпреки това митничарите я спират за проверка и установяват, че в коша на количката има раница, в която вместо детски дрешки и аксесоари са скрити 109 кутии цигари без акцизен бандерол и с надпис „Duty Free", основно от марките „LM", „Karelia slims", „Assos" и „Don".

Фрапиращият опит за използване на дете за прикритие на контрабанда с цигари се случва по време на операция срещу търговците на цигари без акцизен бандерол в района на община Свиленград, осъществена от екипи от служители на Митница Свиленград и мобилна митническа група към Централно митническо управление. При проверките в търговските обекти и в непосредствена близост до тях са задържани 5400 къса безакцизни цигари.

От Митница Свиленград напомнят, че според Закона за акцизите и данъчните складове лице, което държи, пренася, превозва, предлага или продава алкохолни напитки и тютюневи изеделия облепени с бандерол Duty free, се наказва с глоба или имуществена санкция в двойния размер на дължимия акциз, но не по-малко от 2000 лева за физическите лица, и не по-малко от 4000 лева - за юридическите лица и едноличните търговци, а при повторно нарушение - не по-малко от 6 000 лева.

TrafficNews.bg