Забраната да не се ползва водата за пиене и готвене по поречието на. Марица от Димитровград до Свиленград остава в сила. Това съобщи днес в областната управа шефката на РЗИ-Хасково д-р Соня Димитрова. Мярката е в сила след случая с отровените 28 крави край Димитровград миналата седмица. 

От 11 вододайни зони вчера била взета по 1 проба. Изследванията са направени в лаборатории в Хасково и в Пловдив. 

"От тестовете два не отговарят на изискванията по показател на нитрати, една от пробите ​е с превишена норма на манган, а друга на флуориди. Други 3 изследвани за микробиология също са превишени. Случката с кравите няма отношение към питейната вода. На този въпрос трябва да се сложи точка", обясни Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. 

Утре здравните инспектори ще вземат проби от краен потребител във всяко село по поречието на реката и ако показателите са добри, ще падне забраната, уточни д-р Димитрова. Това, според нея, можело да стане до края на седмицата. 

От ВиК-Хасково съобщиха, че все още 5 села са без вода. "Постепенно натоварваме системите, има много аварии", сподели управителят на водното дружество Тодор Марков. От РИОСВ-Хасково бяха категорични, че няма място за притеснение относно качеството на питейната вода.

От Басейнова дирекция заявиха, че 4 средно пъти годишно се изследва водата след колектора на река Марица в Димитровград. Имало умерени отклонения по азотни показатели. Това се отчитало почти след всички големи населени места и се дължало основно на битово-фекалните води.