Седем митнически служители от ГКПП „Лесово“ са признати за виновни за това, че в качеството си на длъжностни лица са получили парична облага, съобщиха от Апелативния специализиран наказателен съд. Престъпната група беше разбита през 2016 г.

Сумите са искани от водачи на автомобили, които са преминавали границата ни. Намерените в ГКПП "Лесово" парични суми, които са в голям размер, са отнети в полза на държавата. 

За това престъпление законодателят предвижда до 3 г. лишаване от свобода, но тъй като не са осъждани за други престъпления им е наложена глоба в размер на 5000 лв. за всеки един от тях. Това е максималната глоба според закона, предаде БТВ.

Единият от тях е началник на митническия пункт, а другите са инспектори. Митническите служители са искали различни суми. От водачите на автомобили по 10-20 евро, докато сумите, искани от шофьорите на тирове, са стигали до 400 евро.

Обвинението е за това, че от месец март 2014 г. до задържането им на 1 ноември същата година са извършвали тези престъпления. Първоначално обвинението е било за участие в организирана престъпна група, тъй като не са задържани по време на получаване на подкуп от конкретно лице.

По време на досъдебното производство митничарите са били отстранявани от длъжност, а след това отново връщани на работа. И към този момент са били на работа.

Присъдата на Апелативния специализиран наказателен съд е окончателна.