„Който гроб копае другимо, сам пада вътре! Радо Керанов вкара мъжа ми и сина ми невинни в затвора, но сега се видя кой е истинския престъпник. Но на него затвор му е малко. Трябва смъртна присъда за него!“  казва 68-годишната Тодорка Палийска от село Маноле.

Преди пет години  мъжът й Тодор и синът й Атанас Палийски / 39/  са арестувани по жалба на таксиметровия бос Радослав Керанов.  Той твърди, че е пребит зверски с метални пръти и намушкан с нож в крака и корема. Поводът за побоя е, че отказал да остави  Тодорка пред дома й. Версията му е, че докато пътували към селото , жабката на колата му се отворила и възрастната жена видяла пачка с пари, приготвени за ремонт на неговата къща. След това тя  изпратила по петите му Тодор и Атанас , които го смлели от бой. Тодорка  Палийска обаче е категорична, че Керанов е поставил капан на семейството й и съпругът й и синът им да паднат в него.

„Керанов работеше по линията Пловдив –Маноле тогава беше обикновен шофьор, после стана голям бос.. Аз продавам лапад и коприва  на Четвъртък пазара и често съм се прибирала с него. Таксито беше евтино , колкото да си купя билет за рейса. А рейсовете не бяха редовни.  Нагласил цялата работа , за  да приберат мъжа ми и сина и  да ми вземат къщата“  категорична е възрастната жена.  

На  фаталния ден -5 април 2010 той я  закарал до Маноле и спрял далече от  дома й.“ Изхвърли ме от колата и ме псуваше жестоко. Стана ми обидно и като се прибрах, разказа на мъжа ми и сина ми какво е станало и  че Радо се е държал вулгарно с мен.  След малко двамата излязоха за цигари.  В това време Радо взел тръба от един негов човек от селото - Румен Пенов. Тодор и Атанас засекли таксито  му в селото и слезли да го питат защо ме е псувал.   Още преди да слязат , той ги нападнал с тръбата. Помлял ги от бой и ги оставил в безсъзнание. Прибраха се , целите в кръв. Тръгнаха да се преобличат да ходят в болницата, а в това време дойде полиция и ни сложиха белезниците и на тримата. Закараха ни в полицията“ разказва Палийска. Оказало се, че се Керанов е подал сигнал в Трето районно , че е нападнат и прободен с нож.  

„Оставиха Тодор и Атанас  в  ареста.  У нас направиха обиск, обърнаха ни къщата като на последните престъпници.  Не извикаха никакви свидетели. По едно време единият извика „Елате да видите какво намерих!“ и от якето на сина ми изкараха ножа , където бях рязала козунаци. Извади го уж от якето на сина му, но той не го беше обличал изобщо същата вечер.   На другия ден , докато пътувах с такси до Пловдив, слушам по радиото, че Радо бил наръган, били му откраднали 1000 лева.  И шофьорът ми вика „Е как е наръган, като днес караше таксито!“ Нагласена работа! 

Делото влиза в съда, и минава през три инстанции. „Смених 11 адвоката , обраха ме до шушка. Марковски ми взе 3000 лева за ВКС, но нищо не стана.  Продадох си нивичките, за да им плащам, за да ми изкарат хората. Но нищо не стана. Всичко беше организирано!“ твърди Палийска. Присъдата е 5 години за Тодор и 6 години за Атанас Палийски.   

Тодорка пише жалби до всички инстанции , обвинявайки в корупция полиция, съд и прокуратура. Следващата осъдена  обаче е тя. Районният съд й налага 1900 лева глоба , защото…. пребила  Радослав Керанов с бастуна си.  „Как си представяте една баба, дето едва ходи с бастун, да пребие млад и як мъж като Керанов! Всъщност той и баща му ме нападнаха, събориха ме на земята , питаха ме и ме плюеха. После си извадил  медицинско, че съм го удряла по бъбреците и пикаел кръв. Закани се , че ще ме вкара в Сливенския затвор. Ама се разминах само с глобата“ обяснява бабата.  

Въпреки, че присъдите на съпруга и сина й скоро изтичат, Палийска е решила да иска делото да бъде възобновено. „Имаше свидетели, които не бяха разпитани. Знам , че не мога да върна годините , където двамата ги изкараха в затвора, но искам да изчистя името на семейството ни.  Керанов мен ме изкара джебчийка, а мъжът ми и синът му- убийци.  Честни и трудолюбиви хора сме, а сега цяло село гледа на нас като на престъпници“ казва Тодорка.

Радослав Керанов бе задържан през ноември по обвинение в поръчителство на няколко палежа.

Той все още е зад решетките   като поръчител на палежа на таксиметровия шофьор Хачо Хованесян и на автомобила на Георги Ряпов,  който е шеф на националната асоциация за защита на превозвачите и шофьорите на таксита. Междувременно името му изплува и в друга афера – палежи , в които бе замесен и пловдивския адвокат Владимир Елдъров.

Керанов започна гладна стачка в ареста, а след това бе отведен в психиатрията в Ловеч, за да му бъде направена психиатрична експертиза. Преди няколко дни той е върнат отново в Пловдив.

Още по темата четете ТУК!

 

 TrafficNews.bg