В четири области за първия учебен ден - 15 септември е обявен оранжев код за дъжд, а в седем - жълт код. В Северозападна България валежите ще достигнат и до 30-50 л/кв.м, а в останалите райони от Западна България - между 20 и 35 л/кв.м.

През нощта срещу 15 септември и през целия ден ще вали дъжд, с очаквани количества между 30 и 50 л/кв.м.
В областите Видин, Монтана, Враца и София - област е обявен оранжев код за дъжд.
Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания.

В други седем области за утре е обявен жълт код за дъжд - Плевен, Ловеч, Пловдив, София-град, Пазарджик, Кюстендил и Перник. Очакват се количества 20-35 л/кв.м. Очакват се значителни повишения на речните нива на много реки, между които Огоста, Тимок, Искър, Вит, Марица, Места и Струма. Възможни са внезапни локални наводнения, съобщиха по-рано днес от пресцентъра на екоминистерството. Сериозно количество дъжд се очаква и в района на Пловдив.

По данни и прогнози на НИМХ, от днес около и след обяд над Западна България ще има по интензивни превалявания и гръмотевици. Очакваните количества за днес са между 10 и 15 л/кв.м. В следващите дни преваляванията ще продължат, обхващайки и по-източните райони. 

Интензивни и значителни по количество ще са валежите през нощта срещу понеделник в Северозападните райони, а през деня в понеделник и за цяла Западна България. Сумарните очаквани количества ще са между 20 и 30 л/кв.м, а в Северозападните райони и на места в Югозападна България, ще са около и над 50 л/кв.м.
Във вторник валежи ще има в цялата страна, на по-малко места и по-слаби те ще са в Североизточните райони. Сумарни количества ще са между 15 и 25 л/кв.м, в Централна България между 50-60 л/кв.м.
Днес привечер и през нощта срещу понеделник, както и на 15 септември, се очаква да започне повишение на нивата на реките в много райони на западна България, вследствие на очакваните интензивни валежи.

TrafficNews.bg