Опашки се извиха пред частните лаборатории в Пловдив, а причината – почивките в Гърция. Припомняме, че от 15 юли южната ни съседка ще ни посреща единствено с отрицателни ПСР тестове, направени до 72 часа и преведени на английски език.

Мнозина предпочели да почиват в Гърция още от тази сутрин се подредиха пред една от болниците под тепетата, други пък предвидливо си запазиха часове.

Наш репортер направи проверка в някои от лицензираните лаборатории, намиращи се в Пловдив. Оказа се, че действително след въвеждането на новото правило за пътуване в Гърция, желаещите да си направят ПСР-тестове са се увеличили двойно. Опашките не намаляват почти цял ден, а записаните часове са с дни напред.

От ръководството на болница „Пълмед” заявиха, че лабораторията им се предлагат два вида тестове – експресни и такива, чийто резултат е готов до 48 часа. И при двата вида се наблюдава силен интерес.

„Имаме записани часове със седмица напред. Всеки ден желаещите се увеличават все повече. Поради натовареността на лабораторията обаче, не предлагаме семеен пул-тест”, заявиха от лечебното заведение.  Като акредитирана от МЗ лаборатория лечебното заведение издава документ за резултата при пътуване извън граница на официална бланка на английски език.

Пул-тестът е предпочитана опция от големите семейства. Всички членове на една фамилия се подлагат на ПСР, но цената е комплексна – между 120 и 150 лева.

В Пловдив обаче само една лаборатория предлага подобна услуга. За 5 членно семейство цената е 125 лева, а за фамилия от 10 души е 150 лева.

Пред наш репортер от лаборатория Рамус заявиха, че регулярно имат чакащи, но не всеки е за ПСР тест, пригоден за пътуване в чужбина.

През последните дни ръст на тестуваните се усеща и в лабораторията на УМБАЛ "Свети Георги". През изминалата седмица през кабинета в Инфекциозна болница са преминали над 400 души. От няколко дни средно на ден проби се взимат от 50 души. Лабораторията на Университетската болница, за разлика от някои други, работи всеки ден, включително събота и неделя. Заради изискването за ПСР тестове на гръцката граница, резултатите се вписват и на английски език. 

До вчера в Университетската болница „Каспела” в Пловдив са правени по близо 60 PCR теста за коронавирус на ден. Днес, след като Гърция съобщи, че с тестове ще се влиза след 16 юли, а не след 14 юли, са направени едва 15 теста на хора, които имат намерение да посетят южната ни съседка с цел туризъм. От лечебното заведение заявиха за TrafficNews, че семейни тестове в болницата не се правят, защото според лекарите, те не са достоверни.

Бум на масовото тестуване се наблюдава във всички големи градове. 

Припомняме, че продължава да е в сила задължителното изискване всички пристигащите в страната да са попълнили формуляр за локализиране на пътници (PLF) в срок от най-малко 24 часа преди влизането им в Гърция.