Шест общини в Пловдивско имат свой кмет след първия тур на местните избори. Досегашният кмет на община "Марица" Димитър Иванов от Местна коалиция ГЕРБ (Обединени земеделци) си гарантира убедително мястото на кметския стол за следващия мандат, след като спечели цели 57,53% от гласовете на избирателите на вчерашния вот. Втора в класацията е Виолета Христодулова със 17,55%, но така или иначе балотаж няма да има.

Без особени изненади протече и вотът в община Карлово, където Емил Кабаиванов се пребори за нов мандат. Кандидатът на Местна коалиция ПП СДС (ПП ГЕРБ) получи 55,25% от подкрепата на съгражданите си. Втори в класацията е генерал Шивиков с 17,50%. Колегата му от ГЕРБ Павел Гуджеров си спечели втори мандат в Раковски с убедителните 52,91% от гласовете. Балотаж за кметския стол на общината няма да има. На второ място е Костадин Иванов с 26,55%. 

Малко по-малко от 4 000 гласа е разликата между Георги Мараджиев от ГЕРБ и основната му опонентка Венера Башова. Припомняме, че още вчера стана ясно, че досегашният кмет на Стамболийски печели втори мандат в общината, като балотажи няма да има и в малките населени места от нея. Градоначалникът е получил 64.12% от гласовете, а основната му опонентка Венера Башова от БСП е получила подкрепата на 18.70% от съгражданите си. 

Нов мандат от първия тур получи и кметът на съседнатата община Кричим. Досегашният лидер, издигнат от ПП "Движение за нашия град", получи подкрепа от 67.26% от избирателите. Втори е Атанас Бърбаров от ГЕРБ с 14.76%.

Категорична е победата и на Димитър Здравков от БСП над опонента му от ГЕРБ Георги Буков. Здравков ще застане начело на община Садово за трети пореден път с подкрепа от 82.24%.

Сред големите изненади в областта е предстоящият балотаж в община Лъки. Както вече ви съобщихме, новият мандат на настоящият градоначалник Валентин Симеонов бе почти сигурен в ранните часове на деня, след обрабоването на над 1/3 от протоколите. След обработването на всички протоколи обаче стана ясно, че на Симеонов не му достигат 0.15 процента. Кандидатът на ДПС е получил 49.85%. Следващата неделя той ще се яви на балотаж с Илия Данчев от Земеделски Народен Съюз, който има 13.95%. 

Община "Родопи" също не успя да се сдобие с кмет на първия тур на изборите вчера, защото никой от кандидатите не достигна заветните 50%. Досегашният кмет Пламен Спасов от ГЕРБ спечели 29,84% и отива на балотаж с Павел Михайлов от Местна коалиция „БСП за България“ (ПП АБВ, БСП за България). В Асеновград пък вторият тур ще се води между Христо Грудев от ГЕРБ и досегашният кмет Емил Караиванов от БСП за България. Грудев е повел на опонента си от БСП с 33.06%. Настоящият градоначалник пък е получил подкрепата на 27.28% от съгражданите си. 

Ясни са и кандидатите, които ще се явят на втори тур в Перущица. Най-силна подкрепа е получила Мария Вълканова от ГЕРБ. За досегашната зам.-кметица на Стамболийски са гласували 30.59% от избирателите. Втори е настоящият кмет Ради Минчев от коалиция "Демократична България", който е получил подкрепата на 26.81%.

В Първомай балотажът ще се води между досегашния кмет от СДП Ангел Папазов и опонента му от БСП Николай Митков. Папазов е получил 23.14% от гласовете, а Митков - 22.61%. Балотаж ще реши битката и за община Съединение. Най-много гласове е събрал настоящият градоначалник Атанас Балкански от ГЕРБ, когото са подкрепили 31.35% от избирателите. Негов опонент на втория тур ще бъде Георги Руменов от Обединения блок на труда на българските лейбъристи Георги Руменов. 

Най-непредвидима бе надпреварата в община Брезово. Досегашният кмет на село Свежен Христо Енков от ГЕРБ е спечелил най-много гласове за битката за кметския стол - цели 46,57%, и отива на балотаж с Калин Калапанков от БСП за България. Без големи изненади премина гласуването в Калояново. Там Георги Георгиев от Местна коалиция СДС (ПП "БДЦ") спечели най-много гласове - 38,70%. Втори в класацията е Ивайло Кръстев от ГЕРБ с 33,84 %. Двамата отиват на балотаж на 3 ноември. 

Втори тур ще има и в Сопот. Там настоящият кмет Деян Дойнов от Местна коалиция ВОЛЯ (ЗС "Александър Стамболийски") е събрал подкрепата на 45,46% от гражданите. Втори в класацията е Георги Григоров от ГЕРБ с 17,95%. 

Две жени ще се борят за кметския стол в община Куклен. Кандидатът на ГЕРБ и досегашен кмет на община Куклен Мария Белчева спечели най-много гласове - 29,82%, и отива на балотаж с Тефика Реджебова от ДПС, която е втора в класацията с 25,81%.